Na ČVUT v Praze vzniká model umělé slalomové dráhy pro olympijské hry Tokio 2020

26.07.2016 18:24

Po úspěšném fyzikálním a matematickém modelování olympijské dráhy pro vodní slalom v Riu, budou odborníci z Vodohospodářského experimentálního centra Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze spolupracovat s firmou Whitewater Parks Int. na řešení hydraulických a funkčních problémů navržené dráhy Kasai Parku pro soutěže ve vodním slalomu při Olympijských hrách v Tokiu 2020. Kompletní stavba vodáckého areálu by měla být v provozu v roce 2019.

Na ČVUT v Praze vzniká model umělé slalomové dráhy pro olympijské hry Tokio 2020
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Hlavním cílem modelových zkoušek na ČVUT, které provádí tým pod vedením doc. Ing. Jaroslava Pollerta, Ph.D., je prověření navržených průtoků vody, rozmístění překážek ve vlastní slalomové dráze pro vytvoření všech hydraulických jevů, ale i dodržení bezpečnosti pro závodníky a veřejnost v budoucím provozu. Toto vše ve shodě s přísnými parametry Mezinárodní kanoistické federace (ICF) pro pořádání špičkových závodů ve vodním slalomu. Nedílnou součástí dráhy bude i unikátní prvek na konci – tréninkový ovál. V laboratořích ČVUT je připraven model v měřítku 1:13.

Ve dnech 18. až 19. července 2016 proběhla velice úspěšná kontrola modelového výzkumu. Kontrolních dnů se účastnili zástupci organizačního výboru her v Tokiu 2020, představitelé Whitewater Parks Int. a Mezinárodní kanoistické federace. Všichni zahraniční účastníci byli více než spokojeni s výsledky práce výzkumného týmu Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Další informace najdete na:

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 119 studijních programů a v rámci nich 442 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2015 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 451 – 460. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…