Na Gremiální radě IPR Praha se mluvilo o výškové regulaci i Strategickém plánu

20.10.2015 9:45

V pátek 16. října proběhlo veřejné zasedání Gremiální rady IPR Praha. Rokování sboru nezávislých expertů i odborníků z IPR si přišlo poslechnout nejvíce lidí za dobu pořádání veřejných zasedání, zvlášť během první části se sedělo i na zemi či na stolech.

Na Gremiální radě IPR Praha se mluvilo o výškové regulaci i Strategickém plánu
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

První dopolední blok se Gremiální rada věnovala tématu výškové regulace města. Metropolitní plán by měl přinést plošnou výškovou regulaci výstavby, která v Praze dosud chybí. Architekt Roman Koucký představil metodu, kterou autoři Metropolitního plánu používají pro stanovení maximální hladiny výstavby: řeč byla o starých i nových vedutách Prahy či o dotváření panoramatu města. V diskusi se pak mluvilo o vhodnosti dokomponování Pankrácké pláně – a také o tom, za jakých okolností a zda vůbec je vhodné stavět výškové budovy. Máme vůbec – v době, která nestaví chrámy – dostatečně silný ideový obsah, který by ospravedlnil existenci budovy, jež tak výrazně vystupuje nad své okolí?

Další část dopoledne se nesla ve znamení Strategického plánu. Tým pod vedením Jana Šíchy kolektivně představil strukturu nového Strategického plánu Prahy. Diskuse se zabývala především tím, zda je představovaný návrh dostatečně specifický pro Prahu. Rozvinula se též krátká debata o vhodnosti stávajícího správního členění Prahy, která jistě bude při vhodné příležitosti pokračovat. S výrazným názorem vystoupil architekt Miroslav Šik, který z pozice kritika kapitalismu zpochybnil, že město vůbec má sílu samo si stanovit, jaké typy ekonomické činnosti se budou na jeho území odehrávat – tlak kapitálu je podle něj příliš veliký na to, aby ho město dokázalo regulovat.

Po veřejné části následovala část uzavřená, kde členové Gremiální rady hlasovali o nejrůznějších záležitostech.

Gremiální rada je nezávislým poradním orgánem IPR Praha. Zasedá v ní celkem třináct členů. V devíti případech jde o externí experty, mezi nimiž nechybí renomovaný architekt Josef Pleskot, biolog Jiří Sádlo či předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková. Řadu odborníků pak doplňuje ředitel IPR Praha Petr Hlaváček, ředitel Sekce plánování města Roman Koucký, ředitelka Sekce detailu města Pavla Melková a ředitel Sekce strategií a politik Jan Šícha. Jejich společným úkolem je posuzovat stanoviska k významným projektům, projednávat odborné oponentury k rozhodnutím městských částí a veřejné správy hlavního města Prahy a podávat podněty k podpoře vhodných opatření k rozvoji obrazu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…