Na infarkt umírá v nemocnicích méně lidí, náklady VZP přesáhly 1,3 miliardy

30.09.2013 9:59

Světový den srdce připadá právě na tuto sobotu.

Na infarkt umírá v nemocnicích méně lidí, náklady VZP přesáhly 1,3 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Více než 1 miliardu a 370 milionů korun zaplatila loni VZP nemocnicím za péči o své klienty s akutním infarktem myokardu. Je to o 115 milionů korun víc než v roce 2011. Rostoucí náklady na péči mají jasný výsledek – pacientů, kteří s akutním infarktem v nemocnici zemřeli, je rok od roku méně. Údaje o nákladech, počtech pacientů a vyšší úspěšnosti léčby infarktů zveřejňuje VZP při příležitosti sobotního Světového dne srdce.

Onemocnění srdce, mezi které akutní infarkt myokardu patří, se řadí mezi takzvané civilizační choroby. A v posledních letech jich přibývá. Infarkt postihuje častěji muže než ženy a riziko stoupá s věkem. Zatímco před dvěma lety skončilo v nemocnici s infarktem 11 tisíc klientů VZP, loni už to bylo o 700 pacientů více.

Náklady na léčbu ovšem rostou nejen kvůli většímu počtu pacientů, ale také kvůli rostoucí kvalitě péče. Průměrné náklady na pacienta přijatého do nemocnice s akutním infarktem myokardu přesáhly loni 117 tisíc korun, přičemž o rok dříve to bylo ještě o 3 tisíce méně.

Pro hospitalizované pacienty spočívá nejpříznivější sdělení v tom, že stále roste šance na přežití infarktu. Zatímco před třemi lety jich při pobytu v nemocnici zemřelo 7,8 %, loni to bylo 6,7 %. Jde sice zdánlivě jen o 1,1% pokles úmrtnosti, vzhledem k celkovému počtu nemocných to ale znamená přes sto zachráněných životů navíc.

I po propuštění z nemocnice jsou samozřejmě klienti s prodělaným infarktem nadále nákladnější než před touto náhlou srdeční příhodou. Péče o konkrétní pacienty, kteří prodělali akutní infarkt v roce 2011, stála v roce 2010 (tedy ještě před infarktem) v průměru 41 470 korun. Avšak v roce 2012 (tedy v roce následujícím po infarktu) už péče o tytéž konkrétní pacienty vyšla v průměru na 84 617 korun.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…