Na jihu Čech přibylo 36 nových případů COVID-19. Aktuálně pozitivních je 570

15.09.2020 10:53

Za 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech 36 nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k pondělní 18. hodině v regionu zvýšil na 1 202. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 623 a aktuálně pozitivních 570 osob.

Na jihu Čech přibylo 36 nových případů COVID-19. Aktuálně pozitivních je 570
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Od nedělního do pondělního večera vyšetřily laboratoře v regionu 237 suspektních vzorků, žádný od samoplátců. Z celkových 237 vzorků bylo 36 pozitivních. K nemocným přibylo devatenáct žen a sedmnáct mužů. „Ve dvanácti případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti na pracovišti. Osm kontaktů bylo školních. Tři osoby se infikovaly na oslavě svatby, tři v Praze, jedna na Moravě, jedna na dovolené v Bulharsku a další tři při léčebném pobytu ve Františkových Lázních, kde je stále aktivní velmi rozsáhlý cluster s desítkami pozitivních osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. „Musím upozornit jihočeskou veřejnost na skutečnost, že z dnešních šestatřiceti nových případů devatenáct registrujeme na Táborsku, především pak v Soběslavi a několika okolních obcích. Táborsko patří v posledních několika dnech k regionům s vyšším výskytem,“ upozornila Kvetoslava Kotrbová.

Od 10. září je celostátně povinné nošení roušek, až na některé výjimky, ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a společných prostorů škol. Nadále také platí celostátní povinnost nosit ochranné prostředky v prostředcích veřejné dopravy. Kompletní znění mimořádného opatření lze nalézt na webu Ministerstva zdravotnictví nebo webu Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Ze stávajících 570 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 187 na Českobudějovicku, 119 na Táborsku, 77 na Písecku, 66 na Strakonicku, 56 na Českokrumlovsku, 39 na Prachaticku a 26 na Jindřichohradecku. Devět nemocných v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřelo. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, patří jižní Čechy i nadále se 186,62 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k pondělní 18. hodině), spolu s Královéhradeckým a Ústeckým krajem, do trojice regionů s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 33 925 osob. V povinné karanténě se k pondělní 18. hodině nacházelo 661 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v pondělí nezvýšil a zůstal na celkových 6 997,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab testuje také v Českém Krumlově. Odběrové místo pro indikované případy v českobudějovické nemocnici je přesunuto k patrovému parkovišti pro veřejnost, které se nachází u hlavního vstupu do nemocnice. Otevřeno je ve všední dny od 6.30 do 14 hodin.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v pondělí večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 575 žen a 627 mužů. Z celkových 1 202 dosud potvrzených případů je 325 z Českobudějovicka, 251 z Táborska, 156 ze Strakonicka, 144 z Prachaticka, 138 z Písecka, 100 z Českokrumlovska a 88 z Jindřichohradecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 96 dětí ve věku do 14 let. 265 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 209 v kategorii od 25 až 34 let, 198 v kategorii od 35 do 44 let, 188 v kategorii od 45 do 54 let a 119 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 127 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…