Na léčení rakoviny vydá ZP 211 ročně přes dvě miliardy

03.02.2018 10:06

Každoroční výdaje ZP MV ČR (ZP 2111) za léčbu onkologických onemocnění překračují v posledních třech letech hranici dvou miliard Kč. Například loni to bylo podle předběžných údajů 2,18 mld. Kč, které se rozdělily mezi 15 640 klientů pojišťovny, trpících touto nemocí.

Na léčení rakoviny vydá ZP 211 ročně přes dvě miliardy
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Vyplývá to z analýzy, kterou ZP 211 připravila k Světovému dni boje proti rakovině, jež letos připadá na neděli 4. února. Česká republika se řadí mezi státy nejvíce zatížené nádorovými onemocněními, přičemž mezi ty nejčastější patří karcinom tlustého střeva a konečníku. Každoročně je celkem v ČR diagnostikováno přibližně osm tisíc nových případů. V posledních letech jsou však statistiky o něco příznivější – pozitivní směr je vidět především od roku 2014, kdy zdravotní pojišťovny začaly s rozesíláním pozvánek ke screeningovému vyšetření pro časný záchyt karcinomu. „Přestože ZP MV ČR loni zaznamenala oproti roku 2016 mírný pokles počtu nemocných rakovinou tlustého střeva, nelze z toho zatím vyvozovat obrat k lepšímu. Rakovina tlustého střeva je stále palčivým problémem,“ upozorňuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP211.

U ZP MV ČR se na rakovinu tlustého střeva léčí přibližně 1400 klientů. Jejich počet loni meziročně klesl o 190. Na léčbu této diagnózy pak ZP MV ČR v roce 2017 vydala podle předběžných výsledků 279 milionů Kč. V meziročním srovnání to představuje pokles o dva miliony Kč.

Včasná prevence může zachránit život

Rakovina tlustého střeva se vyvíjí dlouhodobě (až 10 let), a proto lze při dobře prováděné prevenci odhalit již v přednádorovém stádiu tzv. polypy, které se dají jednoduše odstranit. Tím se zabrání dalšímu růstu a nádor v podstatě nevznikne. Statistiky dokonce hovoří o tom, že je-li rakovina tlustého střeva odhalena včas, vyléčí se až 90 % pacientů.

Prevence tedy hraje v případě onemocnění zásadní roli. K ní patří i zdravý životní styl. Je potřeba si udržovat přiměřenou hmotnost, pravidelně se věnovat fyzickým aktivitám, redukovat konzumaci potravin plných tuků a sacharidů s minimem vlákniny, omezit červené maso, alkohol a slaná jídla, naopak zvýšit příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnného pečiva. A skutečně neopomíjet pravidelná preventivní vyšetření, která jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Kromě toho ZP 211 nabízí z fondu prevence svým klientům příspěvek 500 Kč na ta onkologická vyšetření, která z veřejného zdravotního pojištění hrazena nejsou.

ZP MV ČR je největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou v zemi s více než 1,3 milionu klientů. Je držitelkou ocenění Zdravotní pojišťovna roku 2015 a 2016 a mezinárodního titulu Czech Superbrands 2017 a 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec