Na plenárním zasedání se diskutovalo o ochraně informátorů korupce

07.07.2016 19:00

Jak je možné, že si některé nadnárodní korporace zařídí takové podmínky, aby platily velmi nízké daně? Jsou naše základní práva na ochranu soukromí chráněna? To jsou některé z otázek, kterými se Parlament začal zabývat díky oznamovatelům, kteří vynesli interní údaje. Práce vyšetřovacích výborů zkoumajících pozadí afér Lux Leaks a Panama Papers je toho příkladem. Ačkoliv informátoři konají ve veřejném zájmu, často jim hrozí trestní stíhání. O jejich ochraně diskutovali europoslanci na plénu 6. července.

Na plenárním zasedání se diskutovalo o ochraně informátorů korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Proč pořebujeme oznamovatele

Evropský parlament kriticky sleduje jednání, která s úřady v USA vede Evropská komise o pravidlech pro předávání osobních údajů občanů EU přes Atlantik. Týká se to potenciálně i vašich dat na Facebooku nebo Googlu. Pozornost k tématu přivolal oznamovatel Edward Snowden, který zveřejnil informace o hromadném sledování elektronické komunikace ze strany Národní bezpečnostní agentury (NSA). Následně Evropský soudní dvůr zrušil platnost dohody „Safe Harbour“ regulující výměnu informací mezi EU a USA. Měla by ji nahradit nová úprava známá jako „Privacy Shield“.

Parlament také nedávno ustavil výbor Panama Papers, aby vyšetřoval daňové úniky a praní špinavých peněz. Nekalé daňové praktiky a agresivní daňové plánování v rámci EU zase vyšetřuje výbor TAX2. Jeho práci de facto odstartoval oznamovatel Antoine Deltour, který vynesl informace o zvláštních daňových rozhodnutích umožňujících velkým korporacím odvádět minimální daně.

Oznamovatelé mají v Parlamentu zastání

Poslanci vyzvali členské státy, aby Edwardu Snowdenovi poskytly ochranu z titulu ochrany lidských práv. Oznamovatel aktivit NSA je v USA obviněn ze špionáže a krádeže veřejného majetku. Mnozí poslanci podpořili druhého zmiňovaného oznamovatele Antoina Deltoura, který si za svůj odvážný krok zasloužil také cenu evropského občana 2015. Deltour byl před dvěma týdny v Lucembursku odsouzen za krádež k dvanácti měsícům podmíněně zatímco jeho novinářský „komplic“ byl osvobozen.

Lepší ochrana veřejného zájmu

Poslanci schválili v dubnu směrnici na ochranu obchodních tajemství. Měla by zabránit neoprávněnému získávání, použití a zveřejnění know-how evropských firem, ale přitom chránit novináře, zaměstnance a další, kdo ve veřejném zájmu vynesou citlivé informace. Podle kritiků – i v rámci Parlamentu – jsou ale tato opatření nedostatečná a je potřeba pracovat na specifické legislativě pro ochranu oznamovatelů. Obdobnou výzvu formuloval zvláštní výbor pro boj s organizovaným zločinem ve své zprávě z května 2013. Evropská komise ale požadavek na vytvoření souhrnného přístupu na ochranu oznamovatelů odmítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…