Na syndrom náhlého úmrtí kojence u nás zemře víc jak 15 dětí ročně

26.11.2014 13:16

Neonatologické oddělení FN Motol převzalo 15 monitorů dechu.

Na syndrom náhlého úmrtí kojence u nás zemře víc jak 15 dětí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Od Nadace Křižovatka přezval minulý týden primář Neonatologického oddělení MUDr. Miloš Černý celkem 15 monitorů dechu, které se používají ke sledování dýchání novorozenců a kojenců. Nedostatečné dýchání, především tzv. apnoické pauzy, mohou být příčinou náhlého úmrtí kojence. Tento syndrom je definován jako náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt dítěte mladšího 1 roku, u které se nepodaří nalézt příčinu ani po provedení pitvy a vyšetření okolností na místě úmrtí.

Prvotní příčina syndromu náhlého úmrtí kojence (v angličtině označovaný jako sudden infant death syndrome - SIDS) je pro odborníky stále neznámá. Jedna z hlavních teorií o příčinách náhlého úmrtí tvrdí, že někteří kojenci mohou mít nesprávný nebo opožděný vývoj mozkového kmene, tj. části mozku, která je v lidském těle odpovědná za základní životní funkce člověka

Nejohroženější jsou děti mezi prvním a čtvrtým měsícem

„Syndromem náhlého úmrtí jsou nejčastěji ohroženi kojenci mezi ukončeným prvním a čtvrtým měsícem. Nejkritičtější pak je období mezi druhým a třetím měsícem.  Vzhledem k hojně používaným monitorům dechu výskyt těchto případů úmrtí klesá, ale stále v České republice postihuje více než 15 kojenců ročně.“ shrnuje MUDr. Miloš Černý a dodává, že u předčasně narozených dětí je situace poněkud odlišná. Nedonošené děti je nutné po této stránce monitorovat mnohem pečlivěji, protože „zapomínají dýchat“ daleko častěji, než se to stává dětem narozeným v řádném termínu.

A jak monitor dechu funguje?

Apnoická pauza, neboli stav bezdeší po dobu 20 vteřin, spustí alarm na monitoru dechu, ostrý zvuk může dítě probudit a díky leknutí se miminko obvykle i spontánně nadechne. Pokud se tak nestane a dítě opravdu nedýchá, zasáhne odborný personál, v domácím prostředí pak rodič. „Proto jsme nesmírně vděční za poskytnutý dar. Chtěl bych poděkovat firmě Green Swan Pharmacenticals ČR a.s. a společnosti Deutche Leasing ČR, spol. s. r.o., které nám prostřednictvím Nadace Křižovatka darovaly celkem 15 monitorů dechu.“ říká Miloš Černý.

Adaptace na dýchání je problém

„Nejčastějším problémem pro předčasně narozené děti bývá právě adaptace na dýchání. Jejich plíce jsou anatomicky i funkčně nezralé, a proto jim zpočátku s dýcháním musí pomáhat speciální přístroje. A pečlivé monitorování dechu je pro ně důležité i ve chvíli, kdy začnou dýchat úplně samostatně. Právě k tomu nám na oddělení slouží monitory, které jsme obdrželi prostřednictvím Nadace Křižovatka.“ uvádí MUDr. Miloš Černý.

Potřeba jsou i dýchací přístroje

Nadační fond N v současné době shromažďuje prostředky na dýchací přístroj CareFusion Infant Flow SiPAP.  Ten pomáhá s dýcháním i extrémně nezralým novorozencům narozeným od 24. týdne těhotenství s hmotností i hluboce pod 1000g.  Je na místě zmínit, že přístroje tohoto typu jsou hodně finančně náročné, například tento máme od výrobce slíbený za zvýhodněnou cenu 360 tisíc. A sama vím, že jsou pro předčasně narozené děti naprosto nepostradatelné.“ říká Kateřina Procházková, místopředsedkyně Nadačního fondu N. Stejný přístroj mi pomohl zachránit syna, který se narodil bezmála tři měsíce před plánovaným termínem porodu. A dnes je z něj zdravý téměř tříletý chlapeček, na kterém byste rozhodně nepoznali, že se narodil předčasně a čím vším si po narození prošel, říká Kateřina Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…