Na výstavě Život na zahradě byly předány ceny Regionální potravina

24.09.2017 11:45 | Zprávy

Zasloužené ceny Regionální potravina Moravskoslezského byly předány výrobcům na 14. ročníku prodejní a kontraktační výstavy ŽIVOT NA ZAHRADĚ na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji ucházelo celkem 117 produktů od 33 výrobců.

Na výstavě Život na zahradě byly předány ceny Regionální potravina
Foto: szif.cz
Popisek: Regionální potravina - logo

Kontraktační výstava Život na zahradě probíhala od 22. do 24. září na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Jedná se už o 14. ročník této akce. I letos jako již tradičně nabídla výstava prodej květin, okrasných rostlin a dřevin, včelařských a zahradnických produktů a potřeb. Prezentovali se zde nejen naši výrobci, ale i výrobci ze zahraničí. Pro návštěvníky byla připravena přehlídka nejkrásnějších plodů letošního roku, překrásná aranžmá a dekorace ze živých i sušených květin, také z ovoce, zeleniny a dřevin. A nejen to – odborné rady udíleli zájemcům zkušení zahradníci a včelaři. Zároveň proběhla výstava Zdraví a duše spojující zdravý životní režim a duchovní nauky. Jak putovat se zdravými výrobky směrem ke kráse, ukázala sekce Bio Beauty. Ke zdravému životnímu stylu kvalitní potraviny neoddělitelně patří. Proto k výstavě Život na zahradě dobře „pasuje“ předávání cen Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Úspěšným výrobcům předali ocenění v rámci sobotního programu ve 12:20 hodin ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Jitka Götzová a ředitel Regionálního odboru SZIF v Opavě Pavel Jaroš.

Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Už poosmé získaly ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězily v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Zuzana Majerová byl položen dotaz

Co by EU měla z toho, kdyby nás zatáhla do války?

Vy tvrdíte, že se o to pokouší. Proč by to dělala? A k té mírové iniciativě Trupma. Podle vás je jeho návrh vůči Ukrajině spravedlivý? Nezohledňuje jen zájmy USA a Ruska?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

22:03 ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

Po nepříliš dlouhém, ale o to intenzivnějším vyjednávání byla d19. prosince 2025 podepsána kolektivn…