Kontraktační výstava Život na zahradě probíhala od 22. do 24. září na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Jedná se už o 14. ročník této akce. I letos jako již tradičně nabídla výstava prodej květin, okrasných rostlin a dřevin, včelařských a zahradnických produktů a potřeb. Prezentovali se zde nejen naši výrobci, ale i výrobci ze zahraničí. Pro návštěvníky byla připravena přehlídka nejkrásnějších plodů letošního roku, překrásná aranžmá a dekorace ze živých i sušených květin, také z ovoce, zeleniny a dřevin. A nejen to – odborné rady udíleli zájemcům zkušení zahradníci a včelaři. Zároveň proběhla výstava Zdraví a duše spojující zdravý životní režim a duchovní nauky. Jak putovat se zdravými výrobky směrem ke kráse, ukázala sekce Bio Beauty. Ke zdravému životnímu stylu kvalitní potraviny neoddělitelně patří. Proto k výstavě Život na zahradě dobře „pasuje“ předávání cen Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Úspěšným výrobcům předali ocenění v rámci sobotního programu ve 12:20 hodin ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Jitka Götzová a ředitel Regionálního odboru SZIF v Opavě Pavel Jaroš.
Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Už poosmé získaly ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězily v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Celkem bylo letos v Moravskoslezském kraji přihlášeno 117 produktů od 33 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Pekařské výrobky s počtem 24 výrobků.
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2017 dostalo osm výrobků z následujících kategorií:
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva