Nadace ČEZ: Grant na jarní či podzimní výsadbu alejí pro města a obce

21.01.2019 16:48

Do konce ledna mohou obce a města obracet na Nadaci ČEZ o příspěvek na výsadbu stromů. Částku 150 tisíc korun lze získat od energetické nadace na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn.

Nadace ČEZ: Grant na jarní či podzimní výsadbu alejí pro města a obce
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Jen loni Skupina ČEZ darovala městům a obcím na zlepšení životního prostředí prostřednictvím nové zeleně přes 3,7 miliónů korun. Letos podpoří výsadbu alejí ve dvou kolech. Na jarní kolo naváže podzimní část s uzávěrkou pro podání žádostí do konce května.

Více než stotisícový příspěvek mohou získat města a obce například na obnovu alejí, vybudování nových parků nebo zelených protihlukových stěn. Jednou z podmínek je výsadba původních a pro danou lokalitu vhodných dřevin.

„Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí CO2 a dalších škodlivých látek. Vždy máme radost, když vidíme, že obec do výsadby zapojí děti, které tak mají od útlého věku možnost uvědomit si, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Šikovně umístěná zeleň dokáže snížit negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Funguje jako významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavuje škodlivých plynů a pachů a slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.

Od začátku existence grantového řízení do současnosti zapustilo kořeny do země už na čtyři sta alejí, stromořadí či keřových parků. V některých případech volí města a obce malé sazenice, jindy se sází již vzrostlé stromy. Mezi oblíbené druhy patří lípa, habr, javor a ovocné stromy.

Věděli jste, že:
Stromy jsou obrovské chladicí systémy bez účtů za elektrickou energii. Využívají sluneční energii na přeměnu kapalné vody ve vodní páru, čímž chladí svoje okolí. Za horkého počasí je povrchová teplota lesa srovnatelná s teplotou vodní hladiny blízkého rybníka, zatímco nedaleká suchá louka a silnice s asfaltovým povrchem jsou o více než 20 °C teplejší. Energetický ekvivalent chlazení výparem je přibližně 70 kWh na každých 100 litrů transpirované vody, což je energie srovnatelná s výkonem klimatizačních zařízení pro dvě domácnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…