Nadace ČEZ: Nové stromy zpevní břeh říčky v Rohoznici

29.09.2020 7:34

Východočeská Rohoznice nedaleko Hořic v Podkrkonoší má od soboty nové stromořadí. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Nové stromy zpevní břeh říčky v Rohoznici
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

I přes nepříznivé počasí a déšť se v sobotu sešli u říčky Bystřice dobrovolníci v pláštěnkách s lopatami, hráběmi a dalším nářadím, aby pomohli osázet břeh novými stromy. Převážně se jednalo o původní druhy listnatých dřevin, kombinace stromů a nižšího patra keřů - např. buk, dub, habr, olše, jasan, vrba, růže šípková, dřín, ptačí zob, trnka. Realizace projektu tak přispěje ke zlepšení životního prostředí obce a mikroregionu. Současně výsadba přispěje k přirozenému zpevnění břehu vodního toku a zároveň bude tvořit přirozenou zelenou ochrannou bariéru obecnímu hřišti proti častému západnímu větru a jako filtr polétavému prachu. „Jsme rádi, že jsme se mohli do tohoto projektu pustit a děkujeme Nadaci ČEZ za příspěvek. Nové stromky vytvoří nový přirozený zelený pás podél řeky Bystřice,“ pochvaluje si starosta obce Miloš Nosek.

Rohoznice zažádala o finanční příspěvek na výsadbu v rámci grantového řízení Nadaci ČEZ, ta poskytla částku 150 000 korun. Stromy sázeli dobrovolníci, ale na projektu a s výběrem stromů pomáhali odborníci.

Obnovený obecní jabloňový sad, nová lipová alej ke kostelu, přirozené zastínění dětského hřiště košatými javory, či odhlučnění silnice pomocí stromového větrolamu – to jsou jen namátkou vybrané příklady z 95 žádostí, které pro letošní rok schválila Nadace ČEZ v grantovém řízení Stromy. Celkem tak na výsadbu zeleně uvolnila 8 007 862 korun, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v hodnotě bez mála 60 milionů korun.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…