Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos, a to do konce dubna

09.04.2021 16:14

Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje za šera či v noci, při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent.

Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos, a to do konce dubna
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Žádosti o letošní grant na nový Oranžový přechod ve městech či obcích přijímá nadace až do konce dubna.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

„Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačeném přechodu. Nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče vozidla, který chodce prostě přehlédne. Nadace ČEZ proto již sedmým rokem pomáhá smutné statistiky měnit. Nejčastěji chtějí žadatelé lépe osvětlit přechody v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět. Máme radost, že Oranžové přechody si rychle získaly oblibu a přispívají k vyšší bezpečnosti v obcích,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Celkem již bylo od roku 2013 zrealizováno 11 projektů Oranžových přechodů v Plzeňském a 6 v Karlovarském kraji. V rámci celé republiky pak za posledních sedm let vyčerpali žadatelé o grant více než 25 milionů korun na 172 projektů. Počet projektů ovšem neodpovídá počtu Oranžových přechodů, neboť v některých městech či obcích se jich podařilo v rámci jednoho grantu vybudovat dva i více. V tomto směru bezesporu zatím vedou severočeské Postoloprty na Lounsku s pěti přechodu z roku 2016, přičemž letos by mělo být v Krupce na Teplicku podle žádosti o grant z roku 2020 zrealizováno ještě o jeden přechod více.

Grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ je zaměřeno na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce jak v zastavěných oblastech (intravilán), tak i mimo ně (extravilán). „Příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské části hlavního města Prahy. Například na Plzeňsku to zatím byly Dobřany, které mají další Oranžový přechod i díky aplikaci EPP – Pomáhej pohybem, dále Chotěšov, Starý Plzenec, Horní Lukavice, Lužany, Rábí, Jesenice, Plzeň, Blovice a Líně. V Karlovarském kraji pak dvakrát Nejdek, Nové Sedlo, Drmoul, Jáchymov a Hroznětín,“ uzavřela Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…