Nadace ČEZ: Oranžové hřiště pokřtili Olympiádou mrňousků

15.06.2019 15:06

Předčasné přivítání prázdnin mají po pátku 14. června za sebou děti z Dolního Podluží na Děčínsku. V tamní části Kateřina bylo totiž zprovozněno nové Oranžové hřiště, na které obec získala grant od Nadace ČEZ ve výši 500 000 korun.

Nadace ČEZ: Oranžové hřiště pokřtili Olympiádou mrňousků
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Hřiště s rozmanitými herními prvky bude sloužit nejen 123 místním dětem ve věku do 10 let, ale i jejich kamarádům z okolí, konkrétně Horního Podluží a Jiřetína pod Jedlovou. Jako první si vše nové vyzkoušely děti z místní mateřinky, pro které byla připravena Olympiáda mrňousků. Veškeré herní prvky přitom posloužily jako supermoderní opičí dráha.

„Hřiště bude primárně využíváno dětmi předškolního věku od dvou do šesti let a mladšího školního věku, tedy těmi do deseti let. Protože v části Kateřina jsme dosud žádný smysluplný herní prostor pro naši drobotinu neměli, rozhodli jsme, že právě zde necháme nějaký vybudovat. Samozřejmě ho budou moci využívat i ostatní děti, včetně přespolních,“ uvedla Adéla Macháčková, místostarostka obce se zhruba 1 200 obyvateli. Finanční prostředky od Nadace ČEZ obec použila právě na pořízení herních prvků, a to kolotoče, pružinového houpadla, dvou závěsných houpaček a dvou prolézacích sestav, s lanovou sítí a skluzavkou. Nechybějí ani lavičky a infocedule s provozním řádem.

„Grantové řízení Oranžové hřiště jsme před lety spouštěli z přesvědčení, že každé dítě bez ohledu na to, zda žije ve velkoměstě nebo v maličké vesnici, by mělo mít kde si bezpečně hrát, potkat se s vrstevníky, protáhnout si tělo,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Podle ní se i na vybavení hřišť odráží nejrůznější trendy. „Dětská hřiště se teď hodně vracejí k přírodním materiálům. Populární jsou nejrůznější dřevěné sestavy nebo lanové pyramidy. U sportovních hřišť se zase projevila vzrůstající popularita florbalu či in-line bruslí, registrujeme i zvýšený zájem o lezecké stěny a vyloženě i vícefunkční hřiště pro míčové sporty. Výjimkou nejsou hřiště dopravní. Stále častěji vznikají také plochy s posilovacími prvky pro mládež, dospělé a seniory a nově i workoutová hřiště. V Dolním Podluží ovšem pamatovali na ty nejmenší, což je jen dobře. Proto jsme jejich projekt rádi podpořili.“

Grantové řízení Oranžové hřiště je pro žadatele otevřeno po celý rok. Nadace poskytuje příspěvky jak na dílčí úpravy stávajících hřišť (například nové herní prvky, nový povrch), tak na kompletní rekonstrukce či realizaci nových projektů. V letech 2003 až 2018 přitom Nadace ČEZ podpořila 535 hřišť za 365,2 milionu korun. Od roku 2003 až do přeměny Nadace Duhová energie v Nadaci ČEZ v roce 2006 se ovšem jednalo o Duhové hřiště. „Teprve s novým nadačním názvem se z dalších stávají Oranžová. Těch je nyní jen v  Ústeckém kraji, včetně nejnovějšího v Dolním Podluží na Děčínsku třiapadesát za více než 49,7 milionů korun,“ dodal k tomu Daniel Novák, manažer Nadace ČEZ.

Provoz dětského hřiště v Dolním Podluží bude zajišťovat správce z řad zaměstnanců obecního úřadu. Jeho povinností bude každodenní vizuální kontrola herních prvků, na starost bude mít i úklid hřiště. „Hřiště není oplocené, takže jeho provoz bude prakticky nepřetržitý. Počítáme ovšem s tím, že čas her bude všeobecně odvislý od ročního období a tomu i odpovídajícímu stmívání. Od května do září to bude od 8 do 21 hodin a od října do dubna od 9 do 16 hodin. V odpoledním a podvečerním čase bude pochopitelně záležet na rodičích, jak dlouho mohou být jejich děti venku,“ uzavřela místostarostka Adéla Macháčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…