Nadace ČEZ: Projekt Pomáhej pohybem slaví 5. narozeniny

25.05.2020 7:33

Mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem motivuje veřejnost ke sportu prostřednictvím charity, jen v Moravskoslezském kraji díky ní lidé podpořili 188 projektů za více než 13 milionů korun, v rámci celé republiky podpora přesáhla 111 milionů.

Nadace ČEZ: Projekt Pomáhej pohybem slaví 5. narozeniny
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Aplikace se stala nedílnou součástí doprovodného programu mnoha kulturních, společenských a sportovních akcí. Od spuštění v květnu 2015 se k ní přihlásilo mnoho známých českých sportovců.

Uživatelé „EPPky“, jak se jí familiárně přezdívá, chůzí, během, na kole, ale třeba i na běžkách, na koni nebo na kajaku, za pět let překonali trasu dlouhou 32 139 693 kilometrů. To odpovídá zhruba polovině vzdálenosti ze Země na Mars, nebo 42 zpátečním výletům na Měsíc. Pravidelní i příležitostní sportovci strávili s aplikací dohromady přes 25 milionů hodin. Pokud by si ji tedy člověk zapnul každý den na hodinu, zpětně by se dostal až někam k roku 850 před Kristem, do doby, kdy Homér sepsal Ilias a Odysseu. Finanční prostředky přepočtené z vysportovaných bodů v aplikaci vyplácí neziskovým organizacím Nadace ČEZ.

Projekty podpořené díky Nadaci ČEZ a její aplikaci v Moravskoslezském kraji

(výběr z poslední doby)

  • Mobilní hospic Ondrášek (100.000 Kč)
  • Aby nemusely do dětského domova – Help in Bruntál (80.000 Kč)
  • Polohovatelná křesla pro Domov Sosna v Třinci (150.000 Kč)
  • Instalace tepelného čerpadla místo starého kotle na tuhá paliva na chatě Prašivá (88.000 Kč)
  • Nákup elektrokol pro pečovatele Charity Třinec (66.000 Kč)
  • Obnova táborové základny pro Royal Rangers Ostrava (80.000 Kč)
  • Terepeutick laser pro dětský rehabilitační stacionář v Ostravě-Porubě (47.705 Kč)

„Když jsme před pěti lety projekt spouštěli, netušili jsme, že si EPPka získá oblibu 462 tisíců uživatelů během tak krátké doby. Jsme rádi, že jsme všem lidem umožnili skloubit radost ze zdravého pohybu s dobrým pocitem pomoci potřebným. S EPPkou totiž mohou pomáhat i maminky s kočárky, hendikepovaní na vozíčku, děti ve skateparku nebo senioři na vycházce v parku,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Uživatelé vybírají, komu pomohou, z projektů zaměřených na pomoc různě znevýhodněným či hendikepovaným spoluobčanům, podporu místních komunit nebo ochranu životního prostředí. Obvykle se podaří potřebné body pro naplnění projektu nasbírat během několika dní, nezměnila to ani pandemie koronaviru. „Jakmile se uvolnila pravidla pro pohyb venku, vyrazili lidé sportovat. I díky krásnému počasí, které vysloveně lákalo do přírody, se během dubna projekty zařazené do EPPky opět plnily obvykle do tří až pěti dnů,“ doplnila Ziková.

Nejvíce podpořených projektů – celkem 258 – pochází z Prahy, na druhém místě bodoval Moravskoslezský kraj (188 projektů). Naopak nejméně (55) jich zatím eviduje Olomoucký kraj. Při přepočtu na průměrnou výši příspěvku si ale Olomoucko s částkou přes 72 000 na projekt stojí lépe než sedm jiných krajů. V této kategorii kraluje Jihomoravský kraj (v průměru přes 81 000 korun na projekt).

Zapnout aplikaci EPP a sbírat body pro neziskové projekty si uživatelé mohou u 26 různých pohybových aktivit. Přestože nejčastěji volí chůzi (40 %), běh a cyklistiku (po 20 %), vyberou si i milovníci sportů týmových (fotbal, hokej), zimních (běžky, lyžování, skialpinismus, sněžnice), vodních (kajak, paddleboard, plavání) či indoorových (tanec, aerobik, posilování). Oblíbené jsou i kolečkové brusle, největší nárůst loni zaznamenala kategorie Nordic walking neboli severská chůze.

EPPka nezapomíná ani na hendikepované sportovce, kteří ji mohou aktivovat pro jízdu na handbiku nebo na invalidním vozíku. Ambasadorem projektu EPP je od začátku šestinásobný paralympijský šampion v cyklistice a mistr světa Jiří Ježek. V loňském roce zahájily spolupráci s EPPkou tenistka Barbora Strýcová a kajakářka Amálie Hilgertová, ambasadorkou je rovněž tenistka Petra Kvitová. V minulosti s ní trénovali a závodili např. hokejista Jaromír Jágr, hendikepovaný lyžař a paralympik Pavel Bambousek, horolezec Radek Jaroš, olympijská vítězka běžkařka Kateřina Neumannová, motocyklista a účastník rallye Dakar Lukáš Kvapil, volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…