Nadace ČEZ: Rušnou silnici z Frenštátu na Ostravu v Tiché zklidnil nový Oranžový přechod

10.12.2020 7:34

Každý třetí řidič, který přijíždí do Tiché od Frenštátu pod Radhoštěm, nestihne ještě ani v centru obce dobrzdit na povolenou padesátku.

Nadace ČEZ: Rušnou silnici z Frenštátu na Ostravu v Tiché zklidnil nový Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

 „Auta sjíždí skoro kilometrovým táhlým klesáním a brzdí až v obci před křižovatkou, předtím však projíždí kolem mateřské školy, denního stacionáře, obecního úřadu, pekárny i restaurace. Pohyb lidí je tam značný, proto jsem velmi ráda, že se nám podařilo přechod před školkou nasvítit a výrazně zvýšit bezpečnost chodců,“ řekla starostka Tiché Michaela Štefková, která získala na vybudování Oranžového přechodu 120 tisíc korun od Nadace ČEZ.

Podle statistických údajů z radaru umístěného nedaleko mateřské školy tam zhruba třetina vozidel výrazně překračuje povolenou rychlost. Přechod ale není důležitý jen pro děti ze školky. „Jedná se o jeden z nejvytíženějších přechodů pro chodce v Tiché využívaný všemi věkovými kategoriemi obyvatel, návštěvníky obce i turisty. Je páteřním propojením centra a navazujících služeb od mateřské školy a denního stacionáře Slezské diakonie pro hendikepované přes obecní úřad, poštu, knihovnu, obchod, pohostinství, autobusovou zastávku až po dětské hřiště a základní školu s tělocvičnou,“ upřesnila starostka.

Místní jsou nyní rádi. Na nestandardní a neutěšený stav přechodu poukazovali občané již delší dobu. Historická „zebra“ totiž už dávno nesplňovala platné normy, z chodníku na jedné straně se přecházelo na trávník. Obec proto bezpečné přecházení podpořila také dobudováním chybějícího chodníku.

V Moravskoslezském kraji se už letos otevřely Oranžové přechody vybudované díky podpoře Nadace ČEZ v Havířově a ve Vřesině na Opavsku a v Hrádku na Jablunkovsku. Po Tiché bude následovat Doubrava na Karvinsku a Otice na Opavsku. V Oticích však mají kvůli koronavirové pandemii zpoždění a přechod pravděpodobně dokončí a otevřou až příští rok na jaře. Od roku 2013 podpořila Nadace ČEZ v tomto programu 178 projektů, z nichž mnohé zahrnují i dva nebo více přechodů, jen v Moravskoslezském kraji šlo o 27 projektů.

„Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…