Nadace ČEZ: Šumperská Charita získala nové kyslíkové koncentrátory

15.05.2021 7:37

O kyslíkové koncentrátory je zájem jako nikdy dříve. Sotva pracovníci půjčovny zdravotních a kompenzačních pomůcek šumperské Charity tři nové přístroje vybalili a přidělili jim evidenční čísla, hned putovaly do terénu.

Nadace ČEZ: Šumperská Charita získala nové kyslíkové koncentrátory
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Kromě těžce nemocných pacientů v domácí péči je totiž stále více potřebují lidé při domácím léčení po Covidu-19. Charita Šumperk mohla nové přístroje pořídit díky daru Nadace ČEZ, druhou část grantu od energetiků využila na odměny pro zdravotní sestry v terénní péči za jejich koronavirové nasazení.

Kyslíkový koncentrátor si dosud půjčovali hlavně rodiny vážně nemocných lidí, aby mohli díky přístrojové podpoře dýchání zůstat i přes zdravotní obtíže v domácím prostředí. Teď je potřebují stále častěji lidé po prodělané nemoci Covid-19. „Mnoho pacientů, kteří měli vážnější průběh, potřebuje po prodělané nemoci podpořit dýchání. Kyslíkový koncentrátor není levné zařízení, takže pro většinu zejména starších lidí je jeho zakoupení finančně nedostupné a jediným možným řešením je jeho zapůjčení v naší organizaci,“ říká ředitelka Charity Šumperk Jana Bieliková.

Druhou část grantu Charita využila na odměny pro zdravotní sestry, které docházejí za nemocnými a hendikepovanými lidmi do rodin a umožňují jim žít v přirozeném rodinném prostředí. „Za celý rok 2020 nevyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví žádný dotační program, který by jejich nepostradatelnou péči v covidovém období alespoň částečně ocenil. Na terénní práci se hrozně zapomíná, přitom je pro společnost velmi důležitá a nezbytná. Navazuje na péči nemocniční a ambulantní, jen se tak o ní nepíše a nemluví.“ dodává Jana Bieliková.

Grant ve výši 80 tisíc získala šumperská Charita díky uživatelům aplikace EPP – Pomáhej pohybem, jejichž energii přeměnila Nadace ČEZ na finance. „Mezi lidmi se to setkalo s velikým ohlasem, všechny potřebné body se vysportovaly doslova komickou rychlostí během jediného týdne. Sportovali zaměstnanci i naši přátelé, ale výbornou zprávou je, že nám pomohlo i mnoho neznámých lidí. Opět se prokázalo, že lidem nejsou potřeby druhých lhostejné a že snaha pomáhat, kterou v naší společnosti zvedla vlna šití roušek, vydržela i v dalších vlnách pandemie,“ těší šéfku šumperské Charity.

Charita Šumperk poskytuje terénní zdravotní a sociální péči v domácím prostředí uživatelům pro oblast Šumperska, Hanušovicka a Staroměstska. Věnuje se také péči o umírající pacienty, kterým zajišťuje komplexní péči, aby jejich poslední dny života byly důstojné, netrpěli bolestí a měli možnost být v kruhu svých nejbližších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…