Nadace ČEZ: V Postoloprtech rozsvítili pět přechodů pro chodce. Na zebrách umírají stovky lidí

05.03.2015 19:20

Jubilejní 40. přechod osvětlený díky Nadaci ČEZ zprovoznili v Postoloprtech na Lounsku. Společně s ním zástupci města, BESIP a Nadace ČEZ otevřeli ještě další čtyři nové Oranžové přechody, takže lidé se při přecházení na frekventovaném Mírovém náměstí mohou cítit bezpečněji. Pět nově nasvícených postoloprtských přechodů, jejichž realizaci podpořila nadace celkovou částkou 200 000 korun, se připojilo ke třem dalším již „rozsvíceným zebrám“ v Ústeckém kraji.

Nadace ČEZ: V Postoloprtech rozsvítili pět přechodů pro chodce. Na zebrách umírají stovky lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nové přechody lemují Mírové náměstí, nejvíce frekventovanou lokalitu Postoloprt, kterou denně projedou stovky aut, přičemž jí křižuje nespočet chodců z řad místních obyvatel, ať již míří na městský úřad či některého z obchodů, lékárny, pohostinství a podobně. „V 10 hodin jsme v našem městě otevřeli již 40. Oranžový přechod Nadace ČEZ v České republice a následně čtyři další. Všechny jsou opatřeny osvětlením na míru, které přispěje k jejich vysoké viditelnosti a bezpečnosti. Více než symbolicky se jako první tam a zase zpět přešly po čtyřicátém přechodu naše děti z místní mateřinky,“ uvedl Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt.

Na výběr vhodného osvětlení a jeho správnou instalaci na nebezpečných přechodech dohlíží odborníci z organizace BESIP Ministerstva dopravy ČR, s nimiž Nadace ČEZ spolupracuje. „Vidět a být viděn, tak zní základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Na tu druhou část se však často zapomíná a zejména za snížené viditelnosti je kvalitní osvětlení přechodu jediným faktorem, který může přijíždějící vozidlo na přecházejícího včas upozornit. V dopravně frekventovaných místech, jakým je například Mírové náměstí v Postoloprtech, platí nutnost zvýšené opatrnosti a viditelnosti dvojnásob,“ dodal krajský koordinátor BESIP pro Ústecký kraj Jan Pechout. Jak dodal, jednotliví krajští koordinátoři jsou například i připraveni radit obcím s výběrem osvětlení přechodů na míru kritickým místům, aby se nástrahám snížené viditelnosti dařilo co nejvíce předcházet,

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody už třetím rokem. Dbá přitom i na kvalitu pořizovaného osvětlení, aby v kritickém místě fungovalo co nejefektivněji. „Setkáváme se s velkým zájmem měst a obcí, ale i samotné veřejnosti o náš projekt. Upozorňují nás na kritická místa a nám se díky tomu od roku 2013 podařilo osvětlit už více než 40 nebezpečných přechodů. Letos přibydou další, a pevně věřím, že překročíme padesátku,“ poznamenala k tomu Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

V severních Čechách se díky Nadaci ČEZ již rozsvítilo celkem jedenáct přechodů, a to v Lounech, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Mníšku, Děčíně, Ústí nad Labem a nově nyní hned pět v Postoloprtech.

Další fakta:

- Patnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod (o 33 více než vloni), při nichž zemřelo 13 chodců.
- Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.
 - Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.
- Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …