Nadace ČEZ: Ve Skutči se přechází bezpečněji

03.05.2019 7:34

Tři přechody pro chodce se podařilo nasvítit z grantu Nadace ČEZ ve Skutči. Město nechalo osvětlit hned dva přechody na frekventované Smetanově ulici a jeden přechod v ulici ČSA.

Nadace ČEZ: Ve Skutči se přechází bezpečněji
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Východočeská Skuteč získala v grantovém řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ částku 120 tisíc korun, kterou použila na osvětlení hned tří přechodů.

Všechny tři přechody jsou v blízkosti základní a mateřské školy – dva tzv. Oranžové přechody Nadace ČEZ se nachází na Smetanově ulici a jeden Oranžový přechod v ulici ČSA.

Díky osvětleným přechodům se zlepší viditelnost přechodů a bezpečnost chodců, zvláště pak dětí, které v těchto místech přecházejí do škol. Všechny tři přechody byly v původním stavu  nedostatečně osvětlené.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob.

Věděli jste, že kvalitní osvětlení přechodu dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 procent?! Mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod zaviněných řidiči bohužel stále patří nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Ohroženi na přechodech bývají zejména senioři a děti.  Podle čísel BESIPu bylo v roce 2017 během dopravních nehod usmrceno 101, těžce zraněno 519 a lehce zraněno 489 chodců. Úmrtnost dětí coby chodců naštěstí meziročně klesá,  přesto je stále třeba mít se na tzv. zebře na pozoru.

V loňském roce pomohla nadace s osvětlením 20 přechodů za 2,2 mil. korun, celkem bylo po celé republice podpořeno už 133 projektů v hodnotě 20,5 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…