Nadace ČEZ a krizová pomoc v západních Čechách

16.04.2020 18:44

Šití roušek, výroba ochranných štítů pro záchranné složky, rozvozy léků a jídla seniorům, nákup ochranných pomůcek – zmírnit dopady epidemie koronaviru pomáhají především drobné kroky neziskových organizací, měst a obcí. Právě jim Nadace ČEZ během vyplatila 26,6 milionů korun v rámci bleskové Krizové pomoci. Grant byl vyčerpán během 14 dnů. Dalších 4,1 milionů korun poslala třem velkým nemocnicím na zakoupení vybavení pro boj s COVID-19. Celkem tak Nadace ČEZ podpořila 651 projektů po celé republice v hodnotě 30,7 milionů. V západních Čechách to bylo 42 projektů za celkem 1 668 030 korun.

Nadace ČEZ a krizová pomoc v západních Čechách
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Ve speciálním grantu Krizová pomoc žádaly organizace v Karlovarském a Plzeňském kraji převážně o finance na nedostatkové ochranné pomůcky. Za příspěvky pak nakupovaly dezinfekci, šicí stroje či materiál na výrobu roušek a ochranných obleků, materiál do 3D tiskáren pro tisk ochranných štítů pro pracovníky v první linii. S přispěním nadace se jim podařilo také zajistit rozvozy jídel či léků osamělým seniorům, samoživitelům rodin a jinak sociálně znevýhodněným spoluobčanům.

„Naším cílem bylo nechat obce a organizace, aby se samy rozhodly, co je momentálně pálí a jak chtějí pomáhat. Nejlépe totiž vědí, jak zapojit místní obyvatele,“ říká předseda správní rady Nadace ČEZ a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková k tomu dodává: „Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line.“ 

V Karlovarském kraji podpořila Nadace ČEZ 16 organizací částkou 687 100 korun

„V souvislosti s rozšířením nového typu koronaviru COVID - 19 jsme založili distribuční centrum v Karlových Varech. Sami šijeme roušky a rozdáváme je společně s těmi od dalších švadlenek zdarma organizacím sociálních služeb. Pohonné hmoty hradíme rovněž ze svého. Distribuujeme i darem získané dezinfekční prostředky do organizací, neziskovek, sociálně znevýhodněným občanům, seniorům a samoživitelům,“ uvedla například ve své žádosti o krizovou pomoc Nadace St. Joachim z Jáchymova. Ze stejného města jsou i Dobrovolníci Krušnohoří, kteří na vlastní náklady zajišťují pomoc osamělým a jinak znevýhodněným lidem z malých osad a obcí na okraji Krušných hor. Zásobují je rouškami, dezinfekčními a hygienickým prostředky a také jim obstarávají nákup potravin a potřebných léků. Krajské sdružení dobrovolných hasičů chce pro změnu pomoci jednotlivým hasičským spolkům na Karlovarsku tím, že zakoupí ozonový generátor a formou jeho zápůjček jim umožní čištění a dezinfekci společných prostor v jejich hasičárnách.

O finanční prostředky na nákup 200 litrů dezinfekce pro zajištění ochrany veřejného majetku, například laviček, odpadkových košů, odpočinkových altánků na cyklistické stezce a informačních tabulí, a také 200 ochranných roušek zažádalo město Hroznětín.  Nákup materiálu pro 3D tisk a kompletaci ochranných štítů proti viru COVID19 mohlo díky finanční krizové pomoci od Nadace ČEZ zrealizovat město Ostrov. „Štíty se tisknou a kompletují na městském úřadě. Předpokládáme výrobu minimálně 2 000 kusů. Zdarma je dodáváme do nemocnic v Ostrově a Karlových Varech, Záchranné službě Žlutice, Městské policii Ostrov, Senior Expres Ostrov, dalším sociálním zařízením, lékařům a do lékáren ve městě,“ uvedl Jan Bureš starosta Ostrova.

„Nadační příspěvek využijeme na nákup potravin, hygienických a dezinfekčních potřeb ohroženým rodinám s dětmi, se kterými pracujeme v rámci sociálně aktivizačních služeb. Minimálně u osmi z nich se v souvislosti se šířením nákazy koronavirem již vyskytly problémy spojené se ztrátou zaměstnání některého z rodičů a s tím související snížení příjmů, které jsou využívány zejména k úhradě nájmů a dalších poplatků souvisejících s bydlením. Proto bychom rádi rodinám ulevili alespoň v případě nákladů na potraviny a drogerii,“ píše se mimo jiné v žádosti Centra pro dítě a rodinu Valika, z. s., z Horního Slavkova.

V Plzeňském kraji podpořila Nadace ČEZ 26 organizací částkou 1 000 930 korun

Například Úřad městského obvodu Plzeň 4 bude mít díky Nadaci ČEZ k dispozici dvě 3D tiskárny s náplněmi, které poslouží tisknutí ochranných pomůcek. Za finanční prostředky z krizové pomoci pak Nadační fond srdce pro Plzeň nakoupí kvalitní roušky ze 100% bavlny. „Půjde o roušky pro potřeby rodin s onkologickým onemocněním, pečovatelská zařízení i nemocnice s onkologickými pacienty. Proto potřebujeme, aby byly vysoce kvalitní, daly se vyvařit a znovu používat. Počítáme s šedesáti baleními po deseti kusech,“ dodává k tomu členka správní rady nadačního fondu Michaela Jirovcová.

Od začátku krizových opatření členky našeho sboru sedly ke strojům a začaly šít roušky, nejprve pro občany naší obce a později jsme je začali rozvážet i do domovů pro seniory, hospicové péče či jako pomoc bezdomovcům. Už jsme jich našili nemalé množství a pokračujeme dále. Z příspěvku bychom rádi zakoupili šicí stroj, nitě, gumičky a látky na šití, kterých je stále nedostatek,“ píše se pro změnu v žádosti Sboru dobrovolných hasičů z Letkova. Oblastní charita Rokycany pořídila ochranné pomůcky jako jsou rukavice, roušky, respirátory, štíty, návleky na obuv a dezinfekce pro zaměstnance Domova pro seniory a osobní asistence. Cílovou skupinou obou služeb jsou přitom senioři, kteří jsou závislí na pomoci druhé osoby.

Domov poklidného stáří ve Vejprnicích požádal o finanční příspěvek, který rovněž umožní zakoupit ochranné pomůcky jako jsou respirátory, ústenky, jednorázové pomůcky, rukavice, ochranné štíty, dezinfekce a další materiál potřebný v každodenním provozu při současném nelehkém boji s pandemií. Okresní sdružení hasičů Domažlice pořídí díky grantu Krizové pomoci Nadace ČEZ víceúčelový stan, který bude k dispozici všem dobrovolným hasičům z celého okresu při zajišťování dekontaminace, výdeje materiálu nebo stravy. Bude tak i zázemím pro dobrovolné hasiče a ostatní složky IZS. 

Nadace ČEZ původně na grant Krizová pomoc vyčlenila 15 milionů korun. „Obrovský zájem ze strany měst a obcí i neziskových organizací ale předčil veškerá očekávání. Díky mimořádnému příspěvku ČEZ Distribuce tak mohla nadace objem peněz zdvojnásobit a uspokojit stovky zájemců,“ uzavírá Michaela Ziková.

Podpora tří nemocnic v boji proti COVID-19 za 4,1 milionu byla nad rámec grantu

Nad rámec grantu Krizová pomoc Nadace ČEZ ještě přispěla 4,1 milionu korun třem nemocnicím. Fakultní nemocnice Motol využije grant ve výši dvou milionů korun na nákup monitorů životních funkcí pacientů s COVID-19. Tato zařízení s několika senzory slouží k nepřetržitému sledování zdravotního stavu pacientů. Fakultní Thomayerova nemocnice si za 1,6 milionů korun od Nadace ČEZ koupila svou první sanitku pro převoz vysoce infekčních pacientů. Sanitka je vybavená speciální filtračně ventilační jednotkou, která zajistí ochranu zdravotníků. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady použije příspěvek ve výši 560 tisíc na pořízení diagnostického přístroje Real-Time PCR analyzátor Cobas Z 480. Díky němu bude moci významně navýšit počet osob testovaných na COVID-19 metodou RT – PCR. Tato metoda je jediným spolehlivým průkazem akutní infekce způsobené koronavirem SARS-CoV-2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…