Nadace ČEZ podpoří 50 projektů na úpravu turistických a běžkařských tras po celém Česku

02.03.2024 18:11 | Tisková zpráva

V prvním kole zbrusu nového grantu Úprava turistických tratí a běžeckých stop Nadace ČEZ uspělo 50 projektů z celé České republiky v celkové hodnotě 19 milionů korun. Finanční prostředky až do výše půl milionu korun poskytuje Nadace ČEZ na zvelebení, údržbu, obnovu, opravy, či zabezpečení tras. Tři čtvrtiny ze schválených žádostí jsou zaměřené na zázemí pro běžkaře. Druhé kolo příjmu žádostí proběhne letos v září.

Nadace ČEZ podpoří 50 projektů na úpravu turistických a běžkařských tras po celém Česku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Obnova značení, úprava cyklotrasy, výstavba zastřešených odpočívadel, pořízení skútru pro běžecké stopy, prodloužení životnosti rolby, či údržba běžkařských tras. Variabilita žádostí v rámci nového grantu Nadace ČEZ určeného na úpravu, údržbu a rozvoj turistických a běžkařských tras v České republice byla obrovská. Překvapil i enormní zájem: během necelých 40 dnů došly desítky kvalitně zpracovaných žádostí z celé republiky. Nadace ČEZ se proto rozhodla původní alokovanou částku navýšit a v prvním kole podpoří hned 50 projektů v hodnotě 19 milionů korun.

„Už dva tři roky zpětně jsme v rámci grantu Podpora regionů zaregistrovali stoupající počet žádostí zaměřených na obnovu či úpravu letních i zimních tras pro turistiku či běžky. Proto jsme se rozhodli tuto oblast vyčlenit do samostatného grantového řízení. Obrovský zájem hned v prvním kole potvrzuje, že to byl krok správným směrem. Grant v sobě snoubí podporu zdravého pohybu a sportu, větší bezpečnosti turistů v regionech a zároveň ochranu životního prostředí, což jsou všechno prioritní oblasti, na které se zaměřujeme,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49983 lidí

Nejvíc úspěšných projektů v prvním kolem grantu pocházelo z Krušných hor (celkem 9), Krkonoše a Šumava (shodně po 7 projektech) se dělí o pomyslnou druhou příčku. Vysočina uspěla se čtyřmi žádostmi. Další schválené projekty jsou rozeseté jak po zbývajících horách, tak po nížinách.

Na novém grantu spolupracuje nadace mimo jiné se Svazem lyžařů ČR, který poskytuje odbornou garanci u žádostí zaměřených na stopy pro běžecké lyžování. Těch se ostatně týkaly více než tři čtvrtiny došlých projektů.

„Velmi mě těší obrovský počet žádostí z našeho prostředí v rámci tohoto grantového řízení. Z mého pohledu to jednoznačně vypovídá, jak moc nám záleží na tom, abychom dětem, oddílům, závodníkům i široké lyžařské veřejnosti zajistili podmínky k tomu, aby si čas strávený pohybem v bílé stopě maximálně užili. V dnešní době je jakákoliv investice do sportu velmi důležitá a vážíme si toho, že Nadace ČEZ v průběhu prvního kola podporu díky ohromnému zájmu ještě navýšila,“ uvedl David Trávníček, prezident Svazu lyžařů ČR.

V České republice je zhruba 44 tisíc kilometrů značených turistických a téměř 10 tisíc kilometrů běžkařských tras. Obce, spolky i neziskové organizace mohou prostřednictvím grantu Úprava turistických stezek a běžeckých stop Nadace ČEZ získat až půl milionu korun. První kolo příjmu žádostí proběhlo na přelomu roku, druhé plánuje Nadace ČEZ spustit během září 2024.

Podrobné informace o podmínkách nového grantového řízení najdou zájemci na webu Nadace ČEZ ZDE.

Počty podpořených projektů podle krajů (abecedně):

tab

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…