Náklady ČPZP na léčbu žloutenky klesly téměř o 37 milionů korun

27.07.2021 19:33

Na léčbu virové hepatitidy, známé jako infekční žloutenka, vynaložila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) v uplynulém roce celkem 170,7 milionu Kč. Částka je téměř o 37 milionů nižší, než v roce 2019, kdy si tato léčba vyžádala téměř 207 milionů Kč. Vyplývá to ze statistik, které třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR uveřejňuje u příležitosti Světového dne hepatitidy.

Náklady ČPZP na léčbu žloutenky klesly téměř o 37 milionů korun
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Meziroční pokles nákladů na léčbu virové hepatitidy může souviset mimo jiné s úbytkem léčených. S touto diagnózou se v roce 2019 léčilo 1 678 pojištěnců ČPZP, loni to bylo 1 393 hlášených pojištěnců. Pravděpodobně většímu výskytu tohoto infekčního zánětlivého onemocnění jater mohla zabránit epidemie koronaviru, během níž došlo k utlumení společenských kontaktů. Žloutenku brzdilo i zvýšení hygienických požadavků na mytí a desinfekci a odpovědnost občanů při mytí a desinfekci zejména rukou,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle viru, který hepatitidu vyvolal, a podle způsobu přenosu, závažnosti a možných následků rozlišujeme základní varianty A až E. Viry mohou kromě akutní infekce způsobit chronickou hepatitidu. Chronická hepatitida může vést časem k cirhóze, selhání jater či rakovině jater. Nejrozšířenější jsou typy A, B a C, proti typům A a B lze očkovat.

Uveřejněné náklady jsou souhrnem částky, které ČPZP vynaložila na léčbu žloutenky typu A, B a C. Nejvíce prostředků z veřejného zdravotního pojištění bylo uhrazeno na léčbu žloutenky typu C, jsou hrazeny “nové“ nákladné léky (přímo působící antivirové léky). U těchto léků je velká pravděpodobnost úplného vyléčení. V ČPZP se na celkových nákladech podílela zhruba 161 miliony Kč proti 198 milionům o rok dříve, přičemž počet podchycených pacientů trpících žloutenkou typu C poklesl o 18 procent na 991.

Strach z koronaviru snížil také zájem o čerpání příspěvku na očkování proti žloutence

Okolnosti jako omezení pohybu obyvatelstva a menší ochota lidí chodit k lékařům, aby v ordinacích neriskovali možnou nákazu, způsobily i nižší čerpání příspěvku na očkování proti hepatitidě, který ČPZP nabízí ve svých preventivních programech. Dospělí pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny mohou na preventivní očkování čerpat 1 000 Kč. Děti se v ČR povinně očkují na typ žloutenky B od roku 2001.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„V roce 2019 příspěvek využilo 7 212 našich pojištěnců, ale o rok později už jen 5 000 pojištěnců. Celková výše příspěvků vyplacených ČPZP na toto preventivní očkování meziročně klesla z necelých 6,8 milionu na 4,6 milionu Kč v roce 2020,“ dodává mluvčí.

Před výskytem virových hepatitid ochrání očkování a dodržování hygienických návyků. Je nutné nekonzumovat potraviny a vodu z neznámých zdrojů a vyvarovat se rizikového chování, jako je například nitrožilní užívání drog spojené se sdílením injekčních jehel a stříkaček.

Světový den hepatitidy si každoročně připomínáme 28. července, a to na počest narození profesora Barucha Blumberga, který za objev viru hepatitidy B získal Nobelovu cenu. Smyslem světového dne je zvýšit obecné povědomí o žloutence a o možnostech předcházení infekci. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) totiž v důsledku některé z hepatitid ročně zemře okolo 1,45 milionu lidí.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…