Náklady ČPZP na léčbu žloutenky klesly téměř o 37 milionů korun

27.07.2021 19:33

Na léčbu virové hepatitidy, známé jako infekční žloutenka, vynaložila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) v uplynulém roce celkem 170,7 milionu Kč. Částka je téměř o 37 milionů nižší, než v roce 2019, kdy si tato léčba vyžádala téměř 207 milionů Kč. Vyplývá to ze statistik, které třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR uveřejňuje u příležitosti Světového dne hepatitidy.

Náklady ČPZP na léčbu žloutenky klesly téměř o 37 milionů korun
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Meziroční pokles nákladů na léčbu virové hepatitidy může souviset mimo jiné s úbytkem léčených. S touto diagnózou se v roce 2019 léčilo 1 678 pojištěnců ČPZP, loni to bylo 1 393 hlášených pojištěnců. Pravděpodobně většímu výskytu tohoto infekčního zánětlivého onemocnění jater mohla zabránit epidemie koronaviru, během níž došlo k utlumení společenských kontaktů. Žloutenku brzdilo i zvýšení hygienických požadavků na mytí a desinfekci a odpovědnost občanů při mytí a desinfekci zejména rukou,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle viru, který hepatitidu vyvolal, a podle způsobu přenosu, závažnosti a možných následků rozlišujeme základní varianty A až E. Viry mohou kromě akutní infekce způsobit chronickou hepatitidu. Chronická hepatitida může vést časem k cirhóze, selhání jater či rakovině jater. Nejrozšířenější jsou typy A, B a C, proti typům A a B lze očkovat.

Uveřejněné náklady jsou souhrnem částky, které ČPZP vynaložila na léčbu žloutenky typu A, B a C. Nejvíce prostředků z veřejného zdravotního pojištění bylo uhrazeno na léčbu žloutenky typu C, jsou hrazeny “nové“ nákladné léky (přímo působící antivirové léky). U těchto léků je velká pravděpodobnost úplného vyléčení. V ČPZP se na celkových nákladech podílela zhruba 161 miliony Kč proti 198 milionům o rok dříve, přičemž počet podchycených pacientů trpících žloutenkou typu C poklesl o 18 procent na 991.

Strach z koronaviru snížil také zájem o čerpání příspěvku na očkování proti žloutence

Okolnosti jako omezení pohybu obyvatelstva a menší ochota lidí chodit k lékařům, aby v ordinacích neriskovali možnou nákazu, způsobily i nižší čerpání příspěvku na očkování proti hepatitidě, který ČPZP nabízí ve svých preventivních programech. Dospělí pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny mohou na preventivní očkování čerpat 1 000 Kč. Děti se v ČR povinně očkují na typ žloutenky B od roku 2001.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„V roce 2019 příspěvek využilo 7 212 našich pojištěnců, ale o rok později už jen 5 000 pojištěnců. Celková výše příspěvků vyplacených ČPZP na toto preventivní očkování meziročně klesla z necelých 6,8 milionu na 4,6 milionu Kč v roce 2020,“ dodává mluvčí.

Před výskytem virových hepatitid ochrání očkování a dodržování hygienických návyků. Je nutné nekonzumovat potraviny a vodu z neznámých zdrojů a vyvarovat se rizikového chování, jako je například nitrožilní užívání drog spojené se sdílením injekčních jehel a stříkaček.

Světový den hepatitidy si každoročně připomínáme 28. července, a to na počest narození profesora Barucha Blumberga, který za objev viru hepatitidy B získal Nobelovu cenu. Smyslem světového dne je zvýšit obecné povědomí o žloutence a o možnostech předcházení infekci. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) totiž v důsledku některé z hepatitid ročně zemře okolo 1,45 milionu lidí.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…