Náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj jednala v OSN o „Habitatu III“ i o „Evropském Habitatu“

04.08.2015 11:55

V říjnu příštího roku se bude konat Třetí celosvětová konference OSN o bydlení a udržitelném rozvoji měst v Ekvádoru. Minulý týden se konalo jednání členů Byra Přípravného výboru pro tuto akci, kterého se zúčastnila Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce Národního orgánu pro koordinaci.

Náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj jednala v OSN o „Habitatu III“ i o „Evropském Habitatu“
Foto: mmr.cz
Popisek: Olga Letáčková, právnička a náměstkyně ministra pro místní rozvoj, dříve ředitelka Úseku řízení kohezní politiky

Česká i Slovenská republika na těchto jednáních zastupují tzv. východoevropskou skupinu zemí OSN. Jsou součástí jedné z pěti regionálních skupin z celkem 193 členských států OSN. V rámci jednání Byra byl schválen vznik deseti skupin expertů z celého světa, kteří budou od září 2015 pečlivě připravovat návrhy a doporučení pro obsah dokumentu „Nová agenda pro města“. Tento dokument by měl být výstupem připravované konference „Habitat III“.

„Je důležité, abychom se aktivně podíleli na problematice bydlení a rozvoje měst. Za Českou republiku byli vybráni dva experti z Fakulty architektury ČVUT a Sociologického ústavu Akademie věd do dvou pracovních skupin zaměřených na téma urbanizace a politiky bydlení. Tím, že budeme mít své zástupce v pracovních skupinách, můžeme významně vstupovat do tematických oblastí, které se nás bezprostředně týkají,“ vyjádřila se k jednání Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce.

Zároveň se delegace sešla také se sekretariátem, který má na starost pořádání „Evropského Habitatu“. Jednání bylo zaměřeno na organizační i obsahovou stránku konference, kterou bude hostit Praha na jaře roku 2016 pro několik tisíc účastníků.

Obě konference, jak celosvětový „Habitat III“, tak „Evropský Habitat“, budou prvními implementačními akcemi OSN pro naplňování 17 cílů „Agendy udržitelného rozvoje 2030“. Jeden z cílů této nové agendy se přímo týká zvyšování kvality života ve městech a podmínek dostupnosti bydlení. Mezinárodní skupiny expertů, v nichž má Česká republika kvalifikované zastoupení, tak budou moci do svých návrhů zahrnout i tyto nové závazky na globální úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…