Národní knihovna: Návštěva v Knihovně Ústeckého kraje

17.03.2024 11:42 | Tisková zpráva

Na půdě Knihovny Ústeckého kraje se ve středu 13. března uskutečnilo jednání mezi vedením Národní knihovny České republiky a zástupci knihoven z regionu. Hlavním cílem setkání bylo představení nové strategie rozvoje Národní knihovny.

Národní knihovna: Návštěva v Knihovně Ústeckého kraje
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Ve středu 13. března navštívila Knihovnu Ústeckého kraje delegace z Národní knihovny ČR vedená jejím generálním ředitelem Tomášem Foltýnem. Vedení největší tuzemské knihovny, která poskytuje metodickou podporu všem knihovnám v zemi, se na sever Čech vypravilo, aby se zde setkalo se zástupci knihoven z Ústeckého kraje a představilo jim strategii rozvoje Národní knihovny na období let 2024–2027.

V rámci dvouhodinového setkání zároveň Knihovna Ústeckého kraje prezentovala své aktivity a plány jak v oblasti regionálních funkcí, tak i v oblasti inovací a rozvoje služeb pro čtenáře a další návštěvníky. V neposlední řadě zde byly představeny možnosti participace českých knihoven na projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Jsem v kurzu, jehož cílem je zvyšování digitálních dovedností a kompetencí občanů ČR.

Jednání na půdě ústecké knihovny se kromě její ředitelky Jany Linhartové a dalších zástupců vedení zúčastnili i ředitelé a metodici knihoven z celého Ústeckého kraje. Přímo za Ústecký kraj pak byli jednání s Národní knihovnou přítomni předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála a vedoucí Odboru kultury a památkové péče Martin Kohl.

„Generální ředitel Národní knihovny Tomáš Foltýn a náměstkyně pro služby Lenka Maixnerová přehlednou formou prezentace inspirovali všechny přítomné především cestou tvorby nové strategie, která nevznikla na zadání zřizovatele, ale zdola. Neobvyklé je především zaměření dokumentu nikoli na knihovní fond, ale na lidské zdroje, protože každá knihovna jsou především lidé, kteří ji tvoří,“ hodnotí setkání v Ústí nad Labem Martina Košanová, ředitelka Odboru komunikace Národní knihovny ČR. Dodává, že obdobná jednání by se v dohledné době měla uskutečnit ve všech krajských knihovnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …