Národní knihovna obnoví poskytování služeb v omezeném režimu

01.05.2020 7:34

Národní knihovna začne opět poskytovat své služby od pondělí 4. 5. 2020, avšak ve značně omezeném režimu. Uživatelé a čtenáři Národní knihovny budou moci realizovat pouze absenční výpůjčky, prodloužení registrací a nové registrace. Upravená bude také otevírací doba. Studovny zatím zůstanou zavřené.

Národní knihovna obnoví poskytování služeb v omezeném režimu
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Z rozhodnutí vlády vyplývají opatření, která umožňují otevření knihoven s jistými omezeními. „V praxi to znamená, že si u nás budou moci lidé knihy jen půjčit a odnést domů či vrátit a dále provést úkony spojené s registracemi uživatelů. Studovny z logických důvodů ještě přístupné nebudou,“ říká generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. Největší studovna v Klementinu má kapacitu více než 200 míst. Během dnešního dne budou v Klementinu, historickém barokním sídle Národní knihovny, dokončeny všechny přípravné práce tak, aby bylo vše na pondělní devátou hodinu ranní připraveno na přivítání prvních čtenářů. 

V tuto chvíli registruje Národní knihovna více než 21.200 výpůjček. „Máme takzvaně v oběhu desítky tisíc knih. Jelikož budou muset všechny knihy do karantény a jedná se o velký počet nejen knih, ale také osob, které musí Klementinum navštívit. Rozhodli jsme se pro automatické prodloužení výpůjčních lhůt u nyní vypůjčených titulů do 1. 6. 2020 bez jakýchkoliv sankcí,“ zdůrazňuje Martin Kocanda. 

Národní knihovna bude mít rovněž netradiční otevírací dobu. Od pondělí do pátku vždy od 9.00 – 13.15 a od 14.15 – 19.00 hodin. V průběhu hodinové uzavírky bude probíhat dezinfekce prostor.

Základní opatření vydaná Národní knihovnou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec