Národní muzeum: Cesta kolem světa za 80 dní

14.05.2022 13:20 | Tisková zpráva

Vypravte se s námi do míst ze slavného románu Julese Vernea!

Národní muzeum: Cesta kolem světa za 80 dní
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava Cesta kolem světa za 80 dní se vrací k dílu francouzského spisovatele Julese Vernea (1828–1905). Jules Verne je dobře znám v českém kulturním prostředí již od 19. století a jeho knihy jsou oblíbené a vydávané dodnes. I když je Jules Verne považován za jednoho za zakladatelů žánru science fiction, romány s touto tematikou tvoří pouze část jeho rozsáhlého díla. Ve své době se proslavil především díky svým společenským románům.

Také román Cesta kolem světa za 80 dní z roku 1873, který propůjčil název i celé výstavě, není románem vědecko-fantastickým. Jeho hlavním motivem je bláznivá sázka anglického gentlemana, vymyšlená jakoby mimochodem při debatě nad novinami v londýnském klubu. Při následné cestě kolem světa, kterou je potřeba vykonat v přesně stanoveném čase, sice hraje technika klíčovou roli, jedná se však o techniku své doby.

Návštěvník výstavy sleduje fiktivní hrdiny Vernova románu na jejich cestě kolem světa a prostřednictvím sbírkových předmětů, fotografických a grafických reprodukcí, infografiky a textů poznává skutečná místa, kde se děj románu odehrává, v historickém kontextu. Úvodní část představuje společnost konce 19. století z hlediska geopolitické situace a technického vývoje, které umožnily prudký rozvoj mezinárodní dopravy. Následují jednotlivé zastávky na cestě kolem světa – Egypt, Indie, Singapur, Čína, Japonsko a Spojené státy americké.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Každá oblast je představena typickými tradičními předměty v kontrastu se změnami, které přinesla moderní doba a fenomény, které od 19. století ovlivňují svět dodnes: rozvoj železnice a lodní dopravy, význam Suezského průplavu, kolonialismus či proměny vztahu k původním etnikům.

Samostatná část výstavy je věnována osobnosti spisovatele Julese Vernea a jeho dílu. Nechybí zde ukázky francouzských i českých vydání Verneových románů včetně těch nejstarších. Představeny jsou také některé umělecké inspirace dílem Julese Vernea, ať už v podobě uměleckých plastik Jaroslava Róny či papírových modelů Ladislava Badalce. Součástí výstavy je také úniková hra na motivy Vernova románu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…