Národní muzeum: Nová výstava ukáže, jak se Antonín Dvořák nechal inspirovat přírodou

30.04.2019 21:01

Národní muzeum otevírá od 30. dubna novou výstavu v muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění bude i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Národní muzeum: Nová výstava ukáže, jak se Antonín Dvořák nechal inspirovat přírodou
Foto: Národní muzeum
Popisek: Historická budova Národního muzea

Příroda představovala pro Dvořáka silný inspirační zdroj. O tom svědčí například písňový cyklus Cypřiše, Klid lesa pro violoncello a klavír (nebo orchestr), koncertní předehra V přírodě nebo klavírní cyklus Ze Šumavy.

Výstava návštěvníkům nabízí zejména originální předměty z Dvořákovy osobní pozůstalosti jako například jeho vycházkové hole, klobouk, cestovní láhev (čutoru) nebo skladatelův vlastní exemplář odborné knihy o ptačím zpěvu. Díky zápůjčce pana Petra Dvořáka (pravnuka Antonína Dvořáka) bude na výstavě k vidění i Dvořákův slaměný klobouk a čepice, které nosil převážně během teplých měsíců strávených na svém letním sídle na Vysoké. Zejména tam se také věnoval zahradničení, sázel stromy, choval holuby a vyrážel na své oblíbené ranní procházky po okolí, během nichž rád naslouchal zpěvu ptáků. Antonín Dvořák se svými přáteli také rád cestoval. Spolu s Leošem Janáčkem navštívil v roce 1883 řadu míst po Čechách. Například horu Říp, Strakonice, Orlík, Husinec či Prachatice.

Výstava s názvem Antonín Dvořák – Inspirace přírodou je k vidění v Muzeu Antonína Dvořáka od úterý 30. dubna 2019. Veškeré informace včetně otevírací doby a vstupného naleznete na stránkách www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…