Národní muzeum: Poznejte historii a kulturu kazašské stepi

20.09.2019 17:34

Zajímáte se o kazašskou historii a kulturu a rádi byste se o ní dozvěděli něco víc? Nebo byste si jen chtěli prohlédnout vzácné artefakty i běžné předměty, které ukazují osobitost nomádských kultur Střední Asie od 8. století př.n.l. až do počátku 20. století?

Národní muzeum: Poznejte historii a kulturu kazašské stepi
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Pak si určitě nenechte ujít novou výstavu Centrálního státního muzea republiky Kazachstán s názvem Historie a kultura kazašské stepi, která je k vidění od 17. září letošního roku v Historické budově Národního muzea.

První část výstavy svým návštěvníkům představí archeologické nálezy ze zlata a bronzu. Zároveň se věnuje nomádským kmenům, jakými byli například Sakové, Wusunové, Hunové a Kangujové. K vidění budou mimo jiné fragmenty hliněných tabulek s kultobskými nápisy, které jsou nejstaršími známými sogdijskými texty. Tyto nápisy přinášejí dříve neznámé informace. Vědecká a obsahová hodnota tohoto předmětu přesahuje hranice Kazachstánu a má význam pro etnogenezi a politické dějiny nomádů v celé Eurasii.

Další část této výstavy prezentuje tradiční kulturu Kazachů. Jejím základem je jurta (kiiz ui, plstěný dům). Jedná se o unikátně řešené obydlí ze dřeva a kůže, doplněné plstěnou izolační vrstvou a tradiční výzdobou. Tento typ příbytku byl díky jednoduchosti jeho sestavení ideálním řešením během sezónní migrace nomádů po pastvinách.

„Jsme rádi, že můžeme v Národním muzeu tímto způsobem prezentovat unikátní nomádskou kulturu a současně ukázat jedinečnost tisícileté adaptační strategie kočovníků, kteří se přizpůsobili nejobtížnějším přírodním podmínkám kazašské středoasijské oblasti,“ dodává k výstavě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na výstavě jsou k vidění také předměty denní potřeby, jako výrobky pro domácnost, koňské postroje, užité a šperkařské umění, ukázky tradičních oděvů, nábytku, nádobí a koberců. Všechny tyto předměty dokládají originalitu nomádské kultury a jsou instalovány v souladu s tradičním prostorovým řešením jurty.

Výstava Historie a kultura kazašské stepi je k vidění v Historické budově Národního muzea od 17. září 2019.

Více informací o otevírací době a vstupném naleznete na stránkách www.nm.cz v sekci Pořádáme – Výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec