Národní muzeum: Poznejte historii a kulturu kazašské stepi

20.09.2019 17:34

Zajímáte se o kazašskou historii a kulturu a rádi byste se o ní dozvěděli něco víc? Nebo byste si jen chtěli prohlédnout vzácné artefakty i běžné předměty, které ukazují osobitost nomádských kultur Střední Asie od 8. století př.n.l. až do počátku 20. století?

Národní muzeum: Poznejte historii a kulturu kazašské stepi
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Pak si určitě nenechte ujít novou výstavu Centrálního státního muzea republiky Kazachstán s názvem Historie a kultura kazašské stepi, která je k vidění od 17. září letošního roku v Historické budově Národního muzea.

První část výstavy svým návštěvníkům představí archeologické nálezy ze zlata a bronzu. Zároveň se věnuje nomádským kmenům, jakými byli například Sakové, Wusunové, Hunové a Kangujové. K vidění budou mimo jiné fragmenty hliněných tabulek s kultobskými nápisy, které jsou nejstaršími známými sogdijskými texty. Tyto nápisy přinášejí dříve neznámé informace. Vědecká a obsahová hodnota tohoto předmětu přesahuje hranice Kazachstánu a má význam pro etnogenezi a politické dějiny nomádů v celé Eurasii.

Další část této výstavy prezentuje tradiční kulturu Kazachů. Jejím základem je jurta (kiiz ui, plstěný dům). Jedná se o unikátně řešené obydlí ze dřeva a kůže, doplněné plstěnou izolační vrstvou a tradiční výzdobou. Tento typ příbytku byl díky jednoduchosti jeho sestavení ideálním řešením během sezónní migrace nomádů po pastvinách.

„Jsme rádi, že můžeme v Národním muzeu tímto způsobem prezentovat unikátní nomádskou kulturu a současně ukázat jedinečnost tisícileté adaptační strategie kočovníků, kteří se přizpůsobili nejobtížnějším přírodním podmínkám kazašské středoasijské oblasti,“ dodává k výstavě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na výstavě jsou k vidění také předměty denní potřeby, jako výrobky pro domácnost, koňské postroje, užité a šperkařské umění, ukázky tradičních oděvů, nábytku, nádobí a koberců. Všechny tyto předměty dokládají originalitu nomádské kultury a jsou instalovány v souladu s tradičním prostorovým řešením jurty.

Výstava Historie a kultura kazašské stepi je k vidění v Historické budově Národního muzea od 17. září 2019.

Více informací o otevírací době a vstupném naleznete na stránkách www.nm.cz v sekci Pořádáme – Výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…