Národní muzeum: Sousoší Géniů už střeží vchod do spojovací chodby mezi Novou a Historickou budovou

25.08.2017 8:32

Do právě rekonstruované Historické budovy Národního muzea se 23. srpna 2017 po více jak 10 letech vrátil originál sousoší Géniů.

Národní muzeum: Sousoší Géniů už střeží vchod do spojovací chodby mezi Novou a Historickou budovou
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Sousoší tvoří dvě nadživotní postavy okřídlených chlapeckých Géniů nesoucích v rukou svatováclavskou korunu a atributy v podobě pochodně a vavřínového věnce. Mezi dvěma jinošskými sochami pak dominuje štít s českým znakem. Dílo zhotovil z hořického pískovce Antonín Popp a na počátku roku 1889 jej osadil na průčelí Historické budovy Národního muzea na vrchol středového tympanonu.

Celkový průzkum kamenných a sochařských prvků na Historické budově Národního muzea z roku 2005 odhalil, že nejhůře je na tom právě sousoší Géniů. Podepsal se na ní jak zub času tak události roku 1945 a střelba ze srpna 1968.

Ak. sochař a restaurátor Petr Váňa uvedl, že socha byla v tak špatném stavu, že dokonce hrozilo odlomení rukou obou postav. Některé části díla se již uvolňovaly a ohrožovaly lidi vcházející do muzea. Géniové se tak stali symbolem potřeby zahájit rekonstrukci objektu co nejdříve.

V roce 2006 bylo tedy kvůli značné degradaci kamene a poškození kovových částí deinstalováno, prvotně ohledáno a následně odvezeno do ateliéru ak. soch. Petra Váni k restaurování.
Následný detailnější průzkum však odhalil rozsáhlejší poruchy ve statice sousoší. Po konzultaci s odbornými pracovníky památkové péče bylo rozhodnuto, že nejvhodnější způsob ochránění originálu je provést kopii, která bude umístěna na původní místo v exteriéru a zrestaurovaný originál umístit v interiéru muzea. Jako ideální prostor byl zvolen vchod do nově budované spojovací chodby mezi Historickou a Novou budou Národního muzea. Návštěvníci si tak budou moci dílo při návštěvě muzea prohlédnout zblízka.

Kopie sousoší z božanovského pískovce vznikla v ateliéru ak. Sochaře Petra Váni. Originál byl původně zhotoven ze dvou dílů, aby jej bylo možné vzhledem k velké hmotnosti a rozměrům na tympanon umístit. Současná kopie už byla vyrobena pouze z jednoho kusu kamene. Práce na restaurování a kopii probíhaly celkem pět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…