Národní muzeum: Výjimečná prezentace historických pokladů z Afghánistánu

07.02.2016 22:09

Národní muzeum otevírá v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur novou výstavu Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu, která představuje jedinečné sbírkové předměty z Národního muzea Afghánistánu.

Národní muzeum: Výjimečná prezentace historických pokladů z Afghánistánu
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava prezentuje památky afghánského buddhismu z období 1. až 9. století po Kr. doložené zejména archeologickými výzkumy na lokalitě Mes Ajnak v provincii Logara k vidění bude téměř 150 exponátů, jejichž pojistná hodnota přesahuje 100 miliónů Kč. Návštěvníci tak budou moci obdivovat například drahocenné šperky, buddhistické skulptury a plastiky, keramické nádoby nebo zlaté a stříbrné mince. Mnohé z nich budou prezentovány vůbec poprvé mimo území Afghánistánu, a jedná se tak o druhou unikátní výstavu předmětů zapůjčených z Afghánistánu za posledních 20 let. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním muzeem Afghánistánu a Vojenským historickým ústavem Praha. Důležitou roli při realizaci této výstavy hrála také Armáda České republiky, která v rámci svého působení v misi ISAF v Afghánistánu měla velký podíl na záchraně nejen lidských životů, ale i těchto vzácných památek.

Zápůjčku unikátních předmětů z Národního muzea Afghánistánu dojednávalo vedení Národního muzea a konkrétní předměty posuzovali a vybírali odborníci Národního muzea přímo v Kábulu, do kterého se dopravovali vojenskými speciály společně s českými vojáky, kteří též zajišťovali jejich bezpečí. Otevření výstavy předcházely 3 roky náročných příprav a jednání. Prvním impulsem bylo podepsání memoranda mezi Ministerstvem informací a kultury Afghánské islámské republiky a Národním muzeem České republiky během pracovní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Afghánistánu.

„Výstava je nejen unikátní prezentací vzácných předmětů z Afghánistánu, ale též poctou všem, kteří v Afghánistánu sloužili a někteří zde i položili životy, aby zachraňovali životy jiných, ale též pomáhali chránit poklady světového kulturního dědictví, které byly v Afghánistánu kriticky ohrožené,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum nejen připravilo výstavu, ale též vystavené předměty pomohlo zachránit. V restaurátorských dílnách Národního muzea se přivezené artefakty restaurovaly a byl u nich proveden materiálový a technologický průzkum. Výstavu by nebylo možné uspořádat bez pomoci mnoha složek Armády ČR. Výstavu tak doprovází mimo jiné i předměty a fotografie ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha, které poukazují na účast českých vojáků v Afghánistánu. Velké poděkování patří i všem pracovníkům Velvyslanectví ČR v Afghánistánu, bez jejichž pomoci a podpory by nebylo možné výstavu uspořádat.

Výstava Afghánistán – zachráněné památky buddhismu představuje buddhistické předměty zejména z lokality Mes Ajnak, která se nachází v provincii Logar, kde od roku 2008 působí také samostatný český provinční rekonstrukční tým. Jedná se jedno z nejbohatších světových nalezišť měděné rudy a za účelem obnovení těžby zde byl v roce 2009 zahájen mezinárodní záchranný archeologický výzkum, kterého se zúčastnil i pracovník Archeologického ústavu AV ČR Jiří Unger.

Afghánistán a buddhismus?

I když se spojení buddhismu s územím Afghánistánu může zdát trochu netradiční, jeho působení na formování tamější kultury bylo obrovské. Výstava je rozdělena do několika částí. „Na začátku se návštěvníci seznámí s historií předislámského Afghánistánu a dozvědí se například, jak s touto oblastí souviselo tažení Alexandra Velikého, který se na území severního Afghánistánu dokonce oženil s dcerou místního vládce Roxanou,“ říká autor výstavy Ľubomír Novák. Zjistí také, jaká etnika se v prostoru tehdejšího Afghánistánu vyskytovala od 1. do 9. století po Kr., nebo díky rekonstrukci domu a předmětům denní potřeby poznají život na lokalitě Mes Ajnak. Mnohé předměty z lokality Mes Ajnak jsou prezentovány vůbec poprvé mimo samotný Afghánistán.

Podstatná část výstavy je pak věnována tradici afghánského buddhismu, kde budou moci zájemci obdivovat překrásné hliněné či kamenné sochy, sošky a plastiky Buddhů a bódhisattvů, které vynikají detailním zpracováním. Představu o náboženských rituálech si návštěvníci udělají také pomocí modelu buddhistické stúpy, která obvykle slouží jako veřejné místo klidu a míru k meditaci.

Kromě množství soch a plastik budou k vidění další luxusní předměty, jako například nádherné zlaté šperky, pozlacené stříbrné mísy, keramické nádoby nejrůznějších tvarů nebo zlaté a stříbrné mince.

Starodávné artefakty jsou doplňovány předměty ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha. Návštěvníci se tak setkají v jedné vitríně například s ukázkami dávných zbraní vedle moderní vojenské helmy nebo granátu. Ke zhlédnutí bude také motocykl, za jehož řídítky seděl sebevražedný útočník z hnutí Tálibán, kterého se podařilo díky pohotové reakci českých vojáků před jeho činem zneškodnit.

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program

Výstavu doprovází řada programů. Připraveny jsou zajímavé přednášky, jejichž témata poukážou například na kulturní a jazykovou různorodost v oblasti Hedvábné stezky nebo představí tradici řecko-baktrického mincovnictví. K dispozici je také mobilní průvodce nabízející k vybraným předmětům zajímavé informace o jejich restaurování a konzervaci, které proběhly v restaurátorských dílnách Národního muzea. Mladé návštěvníky bude výstavou provázet kreslená postavička markrabího kušánského krále Kanišky a pro rodiny s dětmi jsou přichystány speciální pracovní listy.

Další zajímavosti o této středoasijské zemi se všichni zájemci dozvědí i prostřednictvím lektorovaných programů pro školy a tematických workshopů.

V Náprstkově muzeu prohlédnete oknem do celého světa

Národní muzeum novou výstavou Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu pokračuje v mimořádném výstavním programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty z nejrůznějších koutů světa. Projekt začal už v roce 2014 a od té doby byly návštěvníkům představeny kultury Súdánu, Ázerbájdžánu a Bhútánu.

Nad výstavou převzal záštitu prezident České republiky Miloš Zeman.

Výstava byla uspořádána ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a Armády ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem kultury ČR.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur je otevřeno ve dnech úterý, čtvrtek – neděle od 10 do 18 hodin, středa od 9 do 18 hodin; vstupné do objektu je 100 Kč / plné, 70 Kč / snížené, 170 Kč / rodinné.

Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…