Národní muzeum otevírá novou výstavu Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu

04.02.2016 21:16

Výstava v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur představuje jedinečné sbírkové předměty z Národního muzea Afghánistánu.

Národní muzeum otevírá novou výstavu Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Expozice prezentuje památky afghánského buddhismu z období 1. až 9. století po Kr. doložené zejména archeologickými výzkumy na lokalitě Mes Ajnak v provincii Logar a k vidění bude téměř 150 exponátů, jejichž pojistná hodnota přesahuje 100 miliónů Kč. Návštěvníci tak budou moci obdivovat například drahocenné šperky, buddhistické skulptury a plastiky, keramické nádoby nebo zlaté a stříbrné mince. Mnohé z nich budou prezentovány vůbec poprvé mimo území Afghánistánu, a jedná se tak o druhou unikátní výstavu předmětů zapůjčených z Afghánistánu za posledních 20 let. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním muzeem Afghánistánu a Vojenským historickým ústavem Praha. Důležitou roli při realizaci této výstavy hrála také Armáda České republiky, která v rámci svého působení v misi ISAF v Afghánistánu měla velký podíl na záchraně nejen lidských životů, ale i těchto vzácných památek.

Zápůjčku unikátních předmětů z Národního muzea Afghánistánu dojednávalo vedení Národního muzea a konkrétní předměty posuzovali a vybírali odborníci Národního muzea přímo v Kábulu, do kterého se dopravovali vojenskými speciály společně s českými vojáky, kteří též zajišťovali jejich bezpečí. Otevření výstavy předcházely 3 roky náročných příprav a jednání. Prvním impulsem bylo podepsání memoranda mezi Ministerstvem informací a kultury Afghánské islámské republiky a Národním muzeem České republiky během pracovní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Afghánistánu.

„Výstava je nejen unikátní prezentací vzácných předmětů z Afghánistánu, ale též poctou všem, kteří v Afghánistánu sloužili a někteří zde i položili životy, aby zachraňovali životy jiných, ale též pomáhali chránit poklady světového kulturního dědictví, které byly v Afghánistánu kriticky ohrožené,“ uvádí generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum nejen připravilo výstavu, ale též vystavené předměty pomohlo zachránit. V restaurátorských dílnách Národního muzea se přivezené artefakty restaurovaly a byl u nich proveden materiálový a technologický průzkum. Výstavu by nebylo možné uspořádat bez pomoci mnoha složek Armády ČR. Výstavu tak doprovází mimo jiné i předměty a fotografie ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha, které poukazují na účast českých vojáků v Afghánistánu. Velké poděkování patří i všem pracovníkům Velvyslanectví ČR v Afghánistánu, bez jejichž pomoci a podpory by nebylo možné výstavu uspořádat.

Výstava Afghánistán – zachráněné památky buddhismu představuje buddhistické předměty zejména z lokality Mes Ajnak, která se nachází v provincii Logar, kde od roku 2008 působí také samostatný český provinční rekonstrukční tým. Jedná se jedno z nejbohatších světových nalezišť měděné rudy a za účelem obnovení těžby zde byl v roce 2009 zahájen mezinárodní záchranný archeologický výzkum, kterého se zúčastnil i pracovník Archeologického ústavu AV ČR Jiří Unger.

Afghánistán a buddhismus?

I když se spojení buddhismu s územím Afghánistánu může zdát trochu netradiční, jeho působení na formování tamější kultury bylo obrovské. Výstava je rozdělena do několika částí. „Na začátku se návštěvníci seznámí s historií předislámského Afghánistánu a dozvědí se například, jak s touto oblastí souviselo tažení Alexandra Velikého, který se na území severního Afghánistánu dokonce oženil s dcerou místního vládce Roxanou,“ říká autor výstavy Ľubomír Novák. Zjistí také, jaká etnika se v prostoru tehdejšího Afghánistánu vyskytovala od 1. do 9. století po Kr., nebo díky rekonstrukci domu a předmětům denní potřeby poznají život na lokalitě Mes Ajnak. Mnohé předměty z lokality Mes Ajnak jsou prezentovány vůbec poprvé mimo samotný Afghánistán.

Podstatná část výstavy je pak věnována tradici afghánského buddhismu, kde budou moci zájemci obdivovat překrásné hliněné či kamenné sochy, sošky a plastiky Buddhů a bódhisattvů, které vynikají detailním zpracováním. Představu o náboženských rituálech si návštěvníci udělají také pomocí modelu buddhistické stúpy, která obvykle slouží jako veřejné místo klidu a míru k meditaci.

Kromě množství soch a plastik budou k vidění další luxusní předměty, jako například nádherné zlaté šperky, pozlacené stříbrné mísy, keramické nádoby nejrůznějších tvarů nebo zlaté a stříbrné mince.

Starodávné artefakty jsou doplňovány předměty ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha. Návštěvníci se tak setkají v jedné vitríně například s ukázkami dávných zbraní vedle moderní vojenské helmy nebo granátu. Ke zhlédnutí bude také motocykl, za jehož řídítky seděl sebevražedný útočník z hnutí Tálibán, kterého se podařilo díky pohotové reakci českých vojáků před jeho činem zneškodnit.

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program

Výstavu doprovází řada programů. Připraveny jsou zajímavé přednášky, jejichž témata poukážou například na kulturní a jazykovou různorodost v oblasti Hedvábné stezky nebo představí tradici řecko-baktrického mincovnictví. K dispozici je také mobilní průvodce nabízející k vybraným předmětům zajímavé informace o jejich restaurování a konzervaci, které proběhly v restaurátorských dílnách Národního muzea. Mladé návštěvníky bude výstavou provázet kreslená postavička markrabího kušánského krále Kanišky a pro rodiny s dětmi jsou přichystány speciální pracovní listy.

Další zajímavosti o této středoasijské zemi se všichni zájemci dozvědí i prostřednictvím lektorovaných programů pro školy a tematických workshopů.

V Náprstkově muzeu prohlédnete oknem do celého světa

Národní muzeum novou výstavou Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu pokračuje v mimořádném výstavním programu s názvem Okno do světa, který přináší do Náprstkova muzea mezinárodní výstavní projekty z nejrůznějších koutů světa. Projekt začal už v roce 2014 a od té doby byly návštěvníkům představeny kultury Súdánu, Ázerbájdžánu a Bhútánu.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur je otevřeno ve dnech úterý, čtvrtek – neděle od 10 do 18 hodin, středa od 9 do 18 hodin; vstupné do objektu je 100 Kč / plné, 70 Kč / snížené, 170 Kč / rodinné.

Více informací naleznete ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…