Národní muzeum pořádá již IV. ročník mezinárodního setkání flašinetářů

03.08.2017 16:06

V úterý 8. srpna 2017 oživí pouliční umělci z různých koutů Evropy centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů.

Národní muzeum pořádá již IV. ročník mezinárodního setkání flašinetářů
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Na jednodenním festivalu se potkají flašinetáři z Čech, Polska, Německa, Rakouska, Slovenska a Švýcarska. V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí zazní od 10.00 tóny klasických skladeb. Na Kampě si pak ve 14.00 kolemjdoucí můžou vyslechnout improvizované hraní doprovázené živým zpěvem a vyzkoušet si, jaké to je hrát na tento mechanický nástroj. Festival v 19.00 ukončí v Českém muzeu hudby koncert kolovrátků a výjimečného hudebního nástroje tzv. pianoly.

Mechanické hudební nástroje představují unikátní spojení řemeslného umění a techniky. Od 19. století se rozšířily hřebíčkové nástroje a kolovrátky. Ve snaze o zvukové zpestření a obohacení napodobováním více nástrojů i celého orchestru vznikly různé typy orchestrionů. Nejpodstatnější součástí každého mechanického hudebního nástroje je hrací válec, ale samotný zvuk mohou vydávat třeba pružné zoubky ocelového hřebene, píšťaly, různým způsobem rozeznívané struny či perforovaný papír.

IV. ročník festivalu Flašinet žije! navazuje nejenom na úspěšný loňský ročník, ale také zahajuje sezónu dalších tradičních setkání flašinetářů, jako je například Liberecký flašinetář (9.–11. srpna) a mnoha dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…