Národní památkový úřad: Architektura ve službách první republiky

17.04.2018 15:13

V letošním roce si naše společnost připomíná 100 let od založení Československé republiky. Tato významná událost se promítla do všech oborů lidské činnosti, architekturu nevyjímaje. Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci v rámci oslav vzniku republiky připravilo regionální mutaci výstavy „Architektura ve službách první republiky.“

Národní památkový úřad: Architektura ve službách první republiky
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Výstava návštěvníky provede architektonickou tvorbou na území dnešního Libereckého kraje, která se přímo váže k prvním dvaceti letům trvání mladé státnosti, nebo s ní úzce souvisí. Liberecký kraj je mimořádně pestrým územím s celou řadou výjimečných ukázek moderní architektury. V meziválečném období představoval oblast s převahou německy hovořícího obyvatelstva, což se zákonitě odrazilo i ve stavební produkci dané doby. Státní zakázky, reprezentující mladou republiku, sem vstupovaly z českého „vnitrozemí“ nesměle a až na výjimky byly zadávány českým architektům. Oproti tomu stavby realizované místními samosprávami směřovaly do řad německy hovořících architektů. Liberecký kraj je proto územím, které charakterizuje mimořádně pestrá škála stavebních stylů.

Mladá, často progresivní architektura se projevovala v různých typech architektury. Rodinné bydlení zastupují například Háskova a Schmelowského vila v Jablonci nad Nisou či Strossova vila v Liberci, moderní architektura se prosadila i do budov státních a samosprávných úřadů jako je radnice v Jablonci nad Nisou, ale i do nově postavených vzdělávacích ústavů v Železném Brodě či Turnově. Architekturu pro kulturní účely prezentuje divadlo v Lomnici nad Popelkou a liberecké kino Varšava, z podnikatelských aktivit je třeba zmínit liberecký hotel Imperial nebo obchodní domy Brouk a Babka či Baťa. Pozadu nezůstaly ani stavby sakrální, což dokládá jablonecký kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova či semilský Sbor. Dr. Karla Farského. Ze zdravotnických staveb je třeba zmínit ozdravovny v Radostíně a Starých Splavech nebo sanatorium ve Cvikově. Svoje místo měly i stavby technické, například benzinové stanice v Hodkovicích či Liberci nebo elektrárna ve Spálově.

Háskova vila Jablonec nad Nisou

Výstavu „Architektura ve službách první republiky“ mohou zájemci navštívit od 17. dubna do 18. Května ve vestibulu budovy radnice v Jablonci nad Nisou v době otvíracích hodin magistrátu, následně bude přesunuta do Krajské knihovny v Liberci, a to v termínu od 24. května do 23. června.

Výstava je realizována za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Jablonce nad Nisou. Záštitu nad výstavou převzal primátor Jablonce nad Nisou Ing. Petr Beitl.

Divadlo Lomnice nad Popelkou

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…