Národní památkový ústav: Památkový fond Plzeňského kraje se v loňském roce rozrostl

10.04.2021 14:27

Pro nové „oficiální“ památky Plzeňského kraje je typická jejich druhová pestrost. Ministerstvem kultury byly kulturními památkami v roce 2020 prohlášeny hřbitov, kostel, obytné domy, mlýn, ale i třeba drážní vodárna či altán. Nejvíce nových památek přibylo v okrese Tachov.

Národní památkový ústav: Památkový fond Plzeňského kraje se v loňském roce rozrostl
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Ministerstvo kultury prohlásilo v roce 2020 na území Plzeňského kraje jedenáct historických objektů kulturními památkami. Nejpočetněji je zde zastoupen okres Tachov, kde získaly tento statut čtyři objekty: kostel Navštívení Panny Marie v Rozvadově – Nových Domcích, soubor rodinných hrobek a pamětního kříže na hřbitově ve Stříbře, bývalý pivovar a mincovna v Plané a lázeňský dům „Mír“ čp. 68 v Konstantinových Lázních. V okrese Klatovy přibyly dvě kulturní památky, a to vodní mlýn čp. 149 ve Švihově a stodola v Křížovicích u Číhaně, stejně jako v okrese Plzeň-jih, kde to jsou drážní vodárna v Kasejovicích a židovský hřbitov v Dolní Lukavici. O stejný počet se navýšil i fond kulturních památek v okrese Plzeň-sever, který je zde zastoupen domem čp. 24 ve Chříči a usedlostí čp. 6 v Kůští. Jedna památka pak přibyla v okresu Domažlice – lovecký altán “Kuchyňka“ v Chocomyšli. Tyto přírůstky jsou podrobněji prezentovány na webu ÚOP v Plzni. „Za nové kulturní památky jsou navrhovány objekty, které splňují kritéria dle §2, odst. 1 zákona o státní památkové péči. Podněty vycházejí z dlouhodobého památkového průzkumu regionu a z podnětů od vlastníků, případně jako reakce na žádosti podané na Ministerstvo kultury,“ vysvětluje Mgr. Jana Bukovská, vedoucí oddělení evidence památek a informačních systémů plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu. Ten v současné době eviduje na území Plzeňského kraje více než 3200 nemovitých památek, 8 památkových rezervací, 75 památkových zón a 20 ochranných pásem. Dvacet pět nejvýznamnějších nemovitých památek nese dokonce status národní kulturní památky.

Kromě jednotlivých objektů byla také vyhlášena plošná památková ochrana. Ochranné pásmo vzniklo kolem hospodářského dvora Kalec u Žihle na severním Plzeňsku, kde nyní podléhá památkové ochraně kromě samotného areálu bývalého klášterního dvora i navazující kulturní krajina. Dvůr Kalec byl v 18. století významnou hospodářskou součástí plaského kláštera. Svým umístěním v předem promyšlených prostorových vazbách tvoří solitérní dominantu uprostřed rozsáhlých ploch polí a luk, protkaných sítí cest a s navazujícími lesními porosty. Architektonicky jedinečná stavba je výraznou dominantou, jež se uplatňuje při pohledech z blízkého i vzdálenějšího okolí a obohacuje okolní kulturní krajinu. Účelem vyhlášení ochranného pásma je zachování těchto jedinečných a do dnešní doby bez narušení dochovaných hodnot.

Mimo nově prohlášené památky byly doplněny již chráněné areály o další položky; jednalo se o pivovar v areálu zámku v Nalžovských Horách a obytný objekt a lihovar v předhradí areálu zříceniny hradu v Janovicích nad Úhlavou (okres Klatovy), sladovnu ve dvoře domu čp. 193 v Plzni, stodolu, hospodářskou budovu a kolnu u statku čp. 2 v Ejpovicích (okres Rokycany) a obytné stavení, chlév, kolnu, stodolu a ohradní zeď u usedlosti čp. 2 v Trnové (okres Plzeň-sever). „Ve většině případů (Ejpovice, Plzeň, Trnová) byl podán návrh na rozšíření památkové ochrany z podnětu vlastníka; k hlavní obytné budově byly jako součást kulturní památky dodatečně prohlášeny doplňující hospodářské nebo výrobní objekty, takže kulturní památka teď tvoří kompaktní celek. V případě budov na předhradí janovického hradu šlo o dlouhodobě zamýšlené doplňující prohlášení památkově hodnotných historických objektů, které stály na chráněných pozemcích, ale samy o sobě kulturní památkou nebyly. Zámecký pivovar v Nalžovských Horách byl navržen k prohlášení jako poslední budova hospodářského dvora zámku, protože v době projednávání jeho návrhu na prohlášení byl objekt v exekuci a vlastnické vztahy zde byly nejisté. Lze tedy shrnout, že důvodem podání návrhu na takzvané doprohlášení bylo dodatečné vyhodnocení (na základě průběžného terénního průzkumu či na popud vlastníka) doprovodných staveb, situovaných v areálu stávající kulturní památky, které byly následně klasifikované jako kvalitní objekty, dotvářející tento areál a spolupodílející se na jeho památkové hodnotě,“ upřesnila Jana Bukovská.

Podnět k prohlášení objektu za kulturní památku může podat kterákoliv fyzická nebo právnická osoba prostřednictvím Ministerstva kultury (návrh na prohlášení archeologické lokality podává výlučně Akademie věd České republiky). Podrobné informace k památkám lze nalézt v Památkovém katalogu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…