Národní památkový ústav: Skanzen u hradu Velhartice poprvé ukázal interiéry

11.07.2020 19:27

Skanzen lidových staveb v předhradí hradu Velhartice během minulého víkendu poprvé ukázal návštěvníkům také interiéry. Oživila je navíc tradiční řemesla, jako je kovářství, zpracování vlny či kůže, pletení košíků nebo včelařství.

Národní památkový ústav: Skanzen u hradu Velhartice poprvé ukázal interiéry
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Skanzen vzniká víc než 20 let jako záchranná aktivita pro stavby, kterým hrozil v místě jejich původního umístění zánik. Unikátem je, že ve Velharticích jsou domy usazené přesně na základy původních domů, které tvořily předhradí. „Doposud měli návštěvníci možnost obdivovat lidové stavby pouze zvenku. Letos jsme se rozhodli v rámci živých řemesel v podhradí otevřít částečně některé interiéry poprvé pro veřejnost. Určitě to nebude běžné, letos se to s největší pravděpodobností už nebude opakovat," řekl kastelán Matěj Mejstřík.

Velhartický skanzen tvoří dvě obytná stavení s hospodářskou částí a dva špýchary. Přeneseny sem byly například z Běšin či z Petrovic, rovněž ze šumavského předhůří. „Ty domy sedí poměrně přesně na původní základy, u té jedné obytné chalupy jsme dokonce v diferenci nějakých sedmi centimetrů, včetně komínů a části s pecí, takže je to téměř totožné s tím, co tady po staletí bylo," poznamenal Mejstřík.

Ve skanzenu jsou ukázky typické roubené venkovské architektury z počátku 19. století s pozdějšími částečnými úpravami. Unikátem je například jeden ze špýcharů, který se podařilo před zhruba 13 lety přenést vcelku a ne rozebraný na části, jak tomu při transferu lidových staveb většinou bývá. Díky tomu se dochovaly autentické hliněné omítky a mezitrámové výplně z období napoleonských válek.

Návštěvníci mohli nahlédnout do obou obytných chalup i špýcharů s truhlami na obilí. V jedné chalupě byla malá expozice o včelařství, druhá je vybavená základním nábytkem. „Je to jednoduše zařízená světnice, aby návštěvníci měli představu, jak to prostorově mohlo vypadat - kde byl stůl, kde postel, kde měli spížní skříň. Jakmile tam lidé vejdou, pocítí ty nízké stropy, malá okénka a poměrně tmavý prostor," dodal kastelán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…