Národní památkový ústav: Záchrana sousoší Piety v Pulečném na Jablonecku

21.03.2021 9:50

V loňském roce proběhlo restaurování sousoší Piety v Pulečném, okres Jablonec nad Nisou, které bylo realizováno za finanční podpory od Ministerstva zemědělství z programu Údržba a obnova stávajících kulturních prvků venkovské krajiny.

Národní památkový ústav: Záchrana sousoší Piety v Pulečném na Jablonecku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Plastika je datována k roku 1785. Sousoší Piety tvoří sedící postava Panny Marie s mrtvým Ježíšem Kristem v náručí. Dřík je zdoben reliéfy s výjevy tří světců. Na hlavní straně je reliéf sv. Josefa, na levé straně reliéf sv. Anny a reliéf sv. Jáchyma na pravé straně. Celý objekt se nacházel ve špatném stavu.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

„Sousoší se naklánělo na levou stranu. Částečná ztráta modelace u všech prvků památky byla zapříčiněna hlavně působením povětrnostních vlivů a biokorozí. V minulosti musel být objekt z nezjištěných důvodů mechanicky poškozen a následně neodborně opraven.“ komentuje stav Piety před restaurováním Ing. arch. Václav Němec, DiS., územní odborné pracoviště v Liberci. Poškozeno bylo i sousoší s Pannou Marií, kde byly výrazné oděrky a necitelné snahy o opravu Piety. Koroze zasáhla kovanou konzolu na lucernu, která se nedochovala.

Restaurování objektu probíhalo systematicky. „Nejdříve byl vybudován nový základ, na nějž bylo sousoší opětovně osazeno. Bylo provedeno zpevnění kamene a jeho čištění, odstranění nefunkčních tmelů a nefunkční spárovací hmoty. Po doplnění chybějícího kamene a plastických retuších a spárování byla provedena lokální barevná retuš a zvýraznění písma. Byla obnovena kovaná konzola a rekonstruována lucerna dle dobové analogie.“ popsal průběh restaurování Ing. arch. Václav Němec, DiS.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je v Libereckém kraji naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Liberci zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a podílí se na vydávání časopisu Fontes Nissae, organizuje cyklus přednášek Památky kolem nás v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Další informace najdete ZDE nebo profilu na facebooku Památkáři jsou tu pro Vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…