Národní technické muzeum získalo prestižní cenu Gloria musaealis za Muzejní počin roku 2018

28.05.2019 9:42

Národní technické muzeum získalo ve XVII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis nejvyšší ocenění v soutěžní kategorii Muzejní počin roku 2018. Oceněno bylo za projekt Prezidentský vlak 2018, který NTM připravilo ve spolupráci s Národním dopravcem Českými drahami a se Železnicemi Slovenské republiky k 100. výročí vzniku Československé republiky.

Národní technické muzeum získalo prestižní cenu Gloria musaealis za Muzejní počin roku 2018
Foto: Národní technické muzeum
Popisek: Národní technické muzeum

Vlak s vozy, které používali českoslovenští prezidenti, ujel 4 500 km a v 19 městech České a Slovenské republiky jeho expozicí prošlo více než 70 000 návštěvníkům.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl: „Jsem velice potěšen, že projekt Prezidentského vlaku NTM získal nejvyšší ocenění v soutěži Gloria musaealis. Jednalo se o velice náročnou akci, která zaznamenala nebývalý zájem ze strany veřejnosti, a domnívám se, že přispěla k důstojným oslavám 100. výročí vzniku československého státu. Rád bych ještě jednou poděkoval všem, kteří se na projektu podíleli.“

Prezidentský vlak NTM vyrazil na svou neopakovatelnou jízdu po České a Slovenské republice 28. června 2018. Souprava byla vedena parní lokomotivou řady 464.2 „Rosnička“, kterou na Slovensku vystřídala lokomotiva řady 486.0 „Zelený Anton“.  Vlak byl složen ze salónního vozu T. G. Masaryka Aza 1-0080 z roku 1930, salónního vozu Františka Ferdinanda d‘Este z roku 1909 Aza 1-0086, používaného i československými prezidenty, a ze salónního vozu Salon 001, vyrobeného pro československé prezidenty v roce 1968. Připojen byl také vůz Ca 4-5086 z roku 1931, ve kterém byla umístěna výstava prezentující cestování československých prezidentů po železnici.

Prezidentský vlak se stal také součástí historického vlaku, který byl hlavní atrakcí rekonstrukce příjezdu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka z exilu zpět do vlasti, která se uskutečnila 21. a 22. prosince 2018. Celková návštěvnost vozů Prezidentského vlaku od června do prosince 2018 činila 70 784 osob. Jízda Prezidentského vlaku NTM 2018 je nyní představena ve stálé expozici v Dopravní hale NTM.

Národní technické muzeum získalo nejvyšší ocenění v soutěži Gloria musaealis již počtvrté. V roce 2016 získalo NTM první místo v soutěžní kategorii Muzejní počin roku 2015 za úspěšné završení projektu „Centrum stavitelského dědictví Plasy“, v roce 2014 získalo NTM první místo v soutěžní kategorii Muzejní počin roku 2013 za projekt „Národní technické muzeum dokončeno“ a v roce 2007 první místo v soutěžní kategorii Muzejní počin roku 2006 za projekt „Nový depozitář Národního technického muzea v Čelákovicích“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …