Národní zemědělské muzeum: Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu

18.01.2018 8:42

V sobotu 27. ledna od 10 do 17 hodin můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality. Připraveny jsou také divadlo a dílničky pro děti i kuchařské workshopy pro dospělé.

Národní zemědělské muzeum: Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum v Praze

Zatímco v minulosti byly zabijačky neodmyslitelnou zimní tradicí v každém větším stavení, ve 21. století jich můžeme v Praze zažít jen pár do roka. Jednou z nich je ta v Národním zemědělském muzeu, která se letos koná už po jedenácté. Přinese především ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery, začínající v 11, 13 a 15 hodin. Po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat také prodej a ochutnávka zabijačkových a dalších gastronomických specialit včetně piva, vína a destilátů. V budově muzea mohou návštěvníci posedět v „muzejní hospůdce“. Připraven je i doprovodný program pro děti – v 11 hodin loutková pohádka Tři malá prasátka v podání souboru Buchty a loutky, ve 13 hodin Prasečí cirkus dua Bratři v tricku a po celý den řemeslné a výtvarné dílničky.

„Letenské prase je velmi oblíbená akce, koná se u nás už po jedenácté. Díky nově otevřenému gastrostudiu přinášíme letos návštěvníkům novinku – tematické workshopy. Pod vedením řezníka si budou moci vyzkoušet, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka či prejt,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. Workshopy začínají v 11.30, 13.30 a 15.30 hodin, všechny dobroty si účastníci mohou sníst přímo v muzeu nebo odnést domů. Cena workshopu je 200 Kč a lze si ho objednat ZDE.

O původních plemenech prasat, zachráněném přeštíkovi či o chovu prasat dříve a dnes se dozvíte na informačních panelech, které pro návštěvníky připravil Výzkumný ústav živočišné výroby v Uhříněvsi. „Vepřové maso je trvalou součástí české kulinářské kultury. Výzkumný ústav živočišné výroby se rozhodující měrou podílel na záchraně jediného původního plemene – přeštického černostrakatého prasete – a o tento odkaz se stará i dnes,“ konstatuje vedoucí výzkumného oddělení chovu prasat VÚŽV Ing. Miroslav Rozkot, CSc.

Muzeum vybírá na akci jednotné vstupné 50 Kč, po dobu konání akce platí i na vstup do všech expozic. Děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…