Národní zemědělské muzeum slaví 100 let – návštěvníkům připravilo Jubilejní víkend

25.09.2018 16:22

Jubilejní víkend, který se koná od pátku 28. do neděle 30. září, přinese přednášky o historii, komentované prohlídky, filmové projekce, novou hru pro děti a rodiče i zemědělské pohádky. Premiérově si budou moci návštěvníci muzea prohlédnout i novou výstavu věnovanou fenoménu zemědělství. Jako dárek muzeum návštěvníkům připravilo také vstup zdarma, a to až do 28. října.

Národní zemědělské muzeum slaví 100 let – návštěvníkům připravilo Jubilejní víkend
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Na letošní rok připadá nejen sté výročí vyhlášení samostatného Československého státu, ale stoletou historii má i Národní zemědělské muzeum. Oslaví ho Jubilejním víkendem s bohatým programem pro návštěvníky. Zahájen bude 28. září otevřením výstavy Největší objev – Fenomén zemědělství ve 100 předmětech. Hlavním dárkem pro návštěvníky je vstupné zdarma po celý měsíc, tj. od 28. září do 28. října. „Jsme rádi, že významné jubileum našeho muzea slavíme ve chvíli, kdy se nám po několikaletém úsilí podařilo vrátit budově její původní význam, zrekonstruovat ji a otevřít nové expozice, které se věnují jednotlivým oborům zemědělství,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Počátky muzea se datují k 28. 9. 1918, kdy instituce oficiálně vznikla založením spolku České zemědělské muzeum. Kořeny muzejní sbírky nynějšího Národního zemědělského muzea však sahají až k Jubilejní výstavě v roce 1891 a Národopisné výstavě v roce 1895. Soubor předmětů, které zde byly vystaveny, pak tvořil zemědělské oddělení, jež bylo součástí Národopisného muzea až do roku 1918.

Program Jubilejního víkendu:

  • přednášky o historii Národního zemědělského muzea
  • komentované prohlídky obnoveného muzea a jeho expozic
  • ve spolupráci s Post Bellum promítání filmů Paměti národa
  • představení nové zážitkové hry pro děti a rodiče ProŽito
  • zemědělské pohádky v podání Dětského karlovarského divadla

Podrobný program události ZDE

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana. Mediálními partnery akce jsou Česká televize a Český rozhlas.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Život – střešní zahrada. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec