Ne ruce, to duše maluje obrazy. Národní muzeum představí tvorbu umělců malujících ústy nebo nohama

03.11.2016 19:16

Národní muzeum otevírá ve středu 26. října 2016 výstavu obrazů s názvem Ne ruka, to duše maluje, kterou připravilo ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR a Nakladatelstvím UMÚN s.r.o.

Ne ruce, to duše maluje obrazy. Národní muzeum představí tvorbu umělců malujících ústy nebo nohama
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si v Nové budově Národního muzea pozoruhodné obrazy handicapovaných umělců malujících ústy nebo nohama. Výstava potrvá do 30. listopadu 2016.

V Nové budově Národního muzea budou na výstavě Ne ruka, to duše maluje k vidění optimistické obrazy nejenom českých malířů a malířek s vážným tělesným postižením, ale i 15 děl jejich zahraničních kolegů. Umělci malující ústy a nohama jsou lidé, kteří úrazem, nemocí či vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Mnozí z nich jsou upoutáni na lůžko či invalidní vozík, tudíž jsou ve svém každodenním životě závislí na pomoci druhých. Tito lidé se však nevzdali a navzdory svému osudu rozvíjejí svůj umělecký talent a malují neobvyklým způsobem – štětec vedou ústy nebo nohou.

Na výstavě budou představena výtvarná díla Lenky Bromkové, Petra Šrámka, Šárky Dvorské, Pavla Hejhala, Jakuba Hříbka, Tomáše Janouška, Zdeny Ježkové, Barbory Sedláčkové a Veroniky Svatošové. Všichni vystavující malíři jsou stipendisty Celosvětového sdružení malířů malujících ústy a nohama, přičemž v České republice tyto umělce prezentuje Nakladatelství UMÚN s.r.o.

„Národní muzeum představuje návštěvníkům zajímavou výstavu obrazů handicapovaných malířů, která je pokračováním naší spolupráce s NRZP ČR. V současnosti je s NRZP ČR také konzultována podoba nových expozic Národního muzea, které chceme po rekonstrukci Historické budovy co nejvíce zpřístupnit osobám s omezenou schopností pohybu a orientace,“ říká k výstavě Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Spolupráce mezi Národním muzeem a Národní radou osob se zdravotním postižením (NRZP ČR)

Národní muzeum a NRZP ČR podepsaly v květnu 2016 memorandum o spolupráci, které je zaměřeno na co největší zpřístupnění objektů a expozic Národního muzea pro návštěvníky s omezenou schopností pohybu a orientace. Národní muzeum nyní s NRZP ČR konzultuje podobu nových expozic Národního muzea, které budou po celkové rekonstrukci Historické budovy Národního muzea a jejím propojení s vedlejší Novou budovou Národního muzea přístupné návštěvníkům se speciálními potřebami.

„Národní rada osob se zdravotním postižením ČR si velmi váží přístupu Národního muzea, které s námi úzce spolupracuje na tématu zpřístupnění sbírek Národního muzea občanům s různými druhy zdravotního postižení. Odrazem této úzké spolupráce je také výstava malířů, kteří malují ústy a nohama. Domnívám se, že přesně takovýto formát spolupráce přispívá k propojení lidí s handicapem a bez handicapu. Výstava obrazů ukazuje, že k uměleckému projevu je důležitá duše, a že tělo vždycky dokáže nějakým způsobem vyjádřit své umělecké cítění, přičemž zdravotní postižení neovlivňuje umělecké mistrovství,“ dodává Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Nakladatelství umělců malujících ústy a nohama – UMÚN

Nakladatelství UMÚN s.r.o. se sídlem v Liberci působí v České republice od roku 1993. Jeho hlavní náplní je vyhledávání umělců s tělesným postižením a poskytnutí podpory těmto malířům vydáváním jejich tvorby v podobě reprodukcí v kalendářích, na přáních a mnoha dalších výrobcích. Z jejich prodeje jsou financovány honoráře či stipendia pro malíře. Nakladatelství také umělcům zprostředkovává kontakt s Celosvětovým sdružením malířů malujících ústy a nohama a svojí činností naplňuje a uskutečňuje myšlenku, kterou prosazoval zakladatel Sdružení Erich Stegmann – zapojit lidi s postižením dle jejich možností do práce a umožnit jim být aktivním a užitečným pro společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…