Nemocnice Brandýs nad Labem: Rok 2022 ve znamení další modernizace a rozšiřování služeb

22.12.2022 17:05 | Tisková zpráva

Přestože uplynulý rok nebyl v mnohém jednoduchý, pro brandýskou nemocnici se nesl jak ve znamení postupné modernizace stávajících oddělení, tak i dalšího rozšiřování nabízených služeb.

Nemocnice Brandýs nad Labem: Rok 2022 ve znamení další modernizace a rozšiřování služeb
Foto: Česká televize
Popisek: Nemocnice Brandýs nad Labem

Celkové renovace se tak dočkalo například oddělení lůžek následné péče, radiologické oddělení a interní oddělení včetně JIP. Pacienti se během podzimu mohli také poprvé objednat na vyšetření na nově pořízeném CT přístroji. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Nemocnice Brandýs nad Labem i letos pokračovala v postupném zvelebování jednotlivých oddělení a ambulancí, v rámci kterého během jara dokončila rozsáhlou renovaci celého patra oddělení lůžek následné péče. Součástí renovace pak bylo například zřízení nových rozvodů kyslíku nebo zavedení klimatizace přímo na jednotlivé pacientské pokoje. To výrazně zvýšilo komfort klientů převážně v letních měsících. Pacientům oddělení LNP je k dispozici také nová rehabilitační místnost vybavená moderními zdravotními pomůckami a přístroji. „V naší nemocnici se snažíme splňovat stále se stupňující nároky našich pacientů na interiér a vybavení jednotlivých oddělení. Kromě nových pokojů a rehabilitační místnosti jsme se tak rozhodli připravit i nové zázemí pro návštěvy, které klientům zpříjemní chvíle strávené s příbuznými,“ říká primářka oddělení lůžek následné péče MUDr. Martina Urbanová. Renovace se však netýkala pouze prostor přímo souvisejících s oddělením lůžek následné péče, návštěvníci se například mohou nyní svézt centrálním výtahem se zcela novou kabinou. Obdobných úprav se v následujících měsících dočkalo i druhé patro oddělení LNP.

Na začátku léta pak nemocnice v rámci celkové modernizace radiologického oddělení pořídila nový CT přístroj. Spolu s tím byl i přes všeobecný nedostatek pracovní síly ve zdravotnictví posílen jak tým lékařů, tak i radiologických asistentů. „V posledních letech se naše nemocnice snaží neustále otevírat nová oddělení nebo modernizovat ta stávající, abychom pacientům mohli poskytovat skutečně širokou paletu služeb a vyšetření na vysoké úrovni. Proto jsme se na naše radiologické oddělení rozhodli pořídit nový moderní CT přístroj. Kromě standardních vyšetření tak budeme například schopni provádět 3D rekonstrukce kostí a kloubů zejména pro potřeby našich ortopedů. Mysleli jsme ale i na pohodlí pacientů a pořídili jsme aplikátor kontrastní látky, který obsahuje topný panel. Ten kontrastní látku předehřívá, díky čemuž je aplikace pro pacienty mnohem komfortnější,” říká MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiologického oddělení.

CT přístroj používá radiologickou vyšetřovací metodu, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání pacientů s?vysokou rozlišovací schopností.?Pořízený přístroj je od firmy Siemens a umožňuje například provádět tzv. iMAR (Iterative Metal Artifact Reduction) rekonstrukce, díky kterým lze eliminovat artefakty z kovů a to lékaři, který vyšetření vyhodnocuje, zpřehledňuje vyšetřovanou oblast. Této metody se využívá například tehdy, má-li vyšetřovaný pacient v těle kovové dlahy, totální endoprotézu nebo stabilizaci páteře. Přístroj také disponuje moderním cínovým filtrem, který u některých druhů vyšetření umožňuje výrazně snížit dávku radiace.

Začátkem podzimu se podařilo také dokončit první ze dvou fází opravy střechy, během které se dočkala nové izolace a zateplení.

Rekonstrukce se dočkalo také oddělení JIP, kam nemocnice pořídila nový ventilátor, přístroje pro vysokoprůtokovou kyslíkovou terapii, nové infuzní pumpy a lineomaty, byla provedena generační výměna monitorů vitálních funkcí s možností invazivní hemodynamické monitorace a byla pořízena nová polohovací lůžka pro pacienty. „V nejbližší době je v plánu pokračovat v rekonstrukci standardního oddělení. Nejdůležitější však byla personální stabilizace jak lékařského, tak nelékařského personálu, to považuji za základ, bez toho by žádné přístrojové vybavení ani rekonstrukce neměly smysl,” říká MUDr. Pavel Veselý, primář interního oddělení a náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice Brandýs nad Labem.

Na příští rok pak brandýská nemocnice plánuje celkovou rekonstrukci pavilonu rehabilitace, modernizaci lůžkové části interního oddělení a v případě dostatku volných zdrojů dojde i na obnovu lůžkové části oddělení chirurgie. Renovace a rozšíření vybavení se pak dočká také interní oddělení, a to i díky dotaci ze Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…