Nemocnice České Budějovice: Radiologické oddělení zahájilo provoz nového multidetektorového celotělového CT skeneru

11.10.2018 21:05

Multidetektorovým celotělovým CT skenerem nejvyšší kategorie - Aquilion ONE GENESIS od firmy Canon - nově disponuje Radiologické oddělení Nemocnice České Budějovice.

Nemocnice České Budějovice: Radiologické oddělení zahájilo provoz nového multidetektorového celotělového CT skeneru
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Provoz přístroje byl slavnostně zahájen ve středu 10. října ve 14 hodin za přítomnosti člena představenstva Nemocnice České Budějovice Jaroslava Nováka, ředitele Kardiocentra Ladislava Pešla a náměstka hejtmanky Jihočeského kraje Jaromíra Nováka.

„Celková cena CT včetně diagnostické stanice a příslušenství byla necelých 31 milionů korun. Přístroj byl pořízen v rámci projektu iROP Modernizace a obnova přístrojové techniky pro poskytování Návazné péče, který je z 85 procent financován z iROP a z 15 procent Jihočeským krajem,“ vyčísluje Jaroslav Novák.

Nový multidetektorový celotělový CT skener umožňuje snímání až 320 současně snímaných vrstev na jednu rotaci RTG lampy a detektoru kolem těla pacienta, což představuje zobrazení 16 cm pacientova těla za 0,33 sec.

„Přístrojem lze provádět celotělová, neurologická a kardiologická vyšetření s kompletním angiografickým zobrazováním cév. Systém je rovněž vybaven softwarem pro dynamická vyšetření, funkční vyšetření včetně vyšetření prokrvení vyšetřovaných tkání a také softwarem pro virtuální kolonoskopii,“ říká primář Radiologického oddělení Petr Lhoták.

CT je dále opatřeno nezávislým zaměřovacím zařízením a systémem pro synchronizaci dýchacích pohybů s ozařovačem pro plánování radioterapie onkologických pacientů.
V rámci projektu Návazné péče a dalších projektů z EU v oblasti perinatologie a onkogynekologie byly v letošním roce pořízeny na Radiologické oddělení také čtyři kusy pojízdného digitálního RTG přístroje, díky kterému je možné pacienta vyšetřit přímo na lůžku, a takzvané RTG C rameno, mobilní přístroj, jenž mimo jiné umožňuje provést RTG snímek či skiaskopické (on-line) zobrazení probíhajícího vyšetření či zákroku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…