Nemocnice Na Bulovce pořádala již XX. Sklíčkový seminář

10.11.2018 7:34

Na semináři byly předními patology prezentovány především neobvyklé a vzácné diagnózy.

Nemocnice Na Bulovce pořádala  již XX. Sklíčkový seminář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Na přípravě programu letošního semináře se podíleli primářka patologicko-anatomického oddělení NNB MUDr. Zuzana Špůrková a primář oddělení patologie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Martin Čegan.

“Seminář slouží k rozšiřování znalostí jak u kvalifikovaných patologů, tak i v předatestační přípravě mladých lékařů,” popisuje význam akce MUDr. Zuzana Špůrková a dodáva: Je to samozřejmě také vizitka našeho patologicko-anatomického oddělení, máme zde možnost prezentovat, jaké diagnózy jsme schopni stanovit. Některé z nich jsou velmi vzácné a setkáváme se s nimi třeba jen jednou za celou profesní kariéru.”

Kromě standardního histologického barvení vzorků patologové v současné době používají i moderní imunohistochemickou metodu, která na principu reakce antigenu s protilátkou barví specificky různé tkáňové struktury. Tím mohou co nejpřesněji určit typ nádoru. “V nádorech také vyšetřujeme tzv. prognostické markery, které umožňují přesněji cílit léčbu, např. u karcinomů prsu,” doplňuje MUDr. Zuzana Špůrková.

Patologie je velmi úzce navázána na onkologii. Pouze s kvalitní a přesnou histologickou diagnózou ze vzorku tkáně totiž může onkolog úspěšně pacienta léčit.

Jsou tu ale i další operační obory, např. chirurgie a gynekologie, pro které je práce patologů často zcela zásadní. Na základě vyšetření peroperační biopsie jsou patologové schopni ze zmrazených řezů do 30 minut sdělit operatérovi na sál diagnózu a ten pak může modifikovat rozsah operačního výkonu.

Histologické preparáty, kterým patologové říkají "sklíčka", jsou tvořeny malými vzorky tkáně a po prohlédnutí v mikroskopu z nich patolog určuje diagnózu. Cesta, kterou vzorky tkáně v laboratoři absolvují než se z nich stanou “sklíčka”, trvá 
i několik dní a stojí za tím práce týmu laborantek a lékařů. Každý rok se v NNB vyšetří 100 tisíc preparátů. Diagnostická práce u mikroskopu dnes tvoří hlavní náplň práce patologa.

Seminář je zařazen do akcí České lékařské komory (ČLK) a jeho účastníci získávají tři kredity v rámci celoživotního vzdělávání lékařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…