Nemocnice Na Homolce: 150. robotickou operací srdce bude plastika mitrální chlopně

23.11.2018 14:04

Kardiochirurgové z Nemocnice Na Homolce dnes vykonají už 150. robotickou operaci srdce. Operace je výjimečná nejen tím, že je jubilejní, ale hlavně proto, že jde o plastiku mitrální chlopně provedenou miniinvazivně.

Nemocnice Na Homolce: 150. robotickou operací srdce bude plastika mitrální chlopně
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Tato takzvaně záchovná operace mitrální chlopně s pomocí robotického zařízení Da Vinci Xi, která nepochybně patří k vrcholům robotické operativy, je součástí nedávno zavedeného programu robotických operací mitrálních chlopní. Homolka tento program spustila před rokem a za tu dobu zdejší kardiochirurgové provedli už třicet takovýchto výkonů.

Operaci podstoupí dvaapadesátiletý pacient z Plzně, který trpí nedomykavostí mitrální chlopně. „Příčinou nedomykavosti mitrální chlopně je v tomto případě vrozená porucha kvality cípů chlopně a jejich tzv. závěsného aparátu, která způsobila prolaps, tj. prověšení chlopně. Onemocnění dlouho probíhalo bezpříznakově, ale naštěstí jsme ho odhalili včas. Pokud se totiž vada včas neřeší, může vést k rozšíření srdce, přenosu problému na další chlopeň v srdci nebo vzniku závažných arytmií. Ve svém konečném důsledku by nakonec mohla vést až k srdečnímu selhání,“ říká kardiochirurg Štěpán Černý, který operaci provede.

Podle Černého naopak platí, že pokud se problém řeší včas, jako právě v tomto případě, pacient se nejen může vrátit k normálnímu životnímu stylu, ale předpokládá se u něj i stejná doba dožití (délka života) jako u běžné populace. Základní podmínkou takového efektu je ale provedení právě záchovné operace mitrální chlopně, kdy je nemocná tkáň chlopně pouze upravena a chlopeň není nahrazena chlopní umělou.

Homolka má v léčbě mitrální chlopně exkluzivní postavení

Díky zavedení robotického řešení může Homolka nyní pacientům nabídnout kompletní spektrum operací mitrální chlopně, jaké nabízí jen několik center v Evropě a ve světě vůbec. Jsou to: otevřený zákrok (ten dnes přichází v úvahu jen u nejsložitějších případů nebo jako součást kombinovaných výkonů), mininvazivní operace z cca šesticentimetrového řezu na pravé straně hrudníku a robotická operace. Robotický zákrok je nejméně invazivním řešením, protože se provádí jen z několika vpichů na pravé straně hrudníku. Robotická technika přitom umožňuje velmi precizní práci na cípech chlopně, čímž výrazně zvyšuje šanci na úspěšné provedení záchovného výkonu.

Záchovným operacím mitrální chlopně se zdejší kardiochirurgové věnují déle než 15 let a za tu dobu provedli více než tisíc těchto zákroků. Pokud jde o záchovné operace z důvodu prolapsu mitrální chlopně, má kardiochirurgie v Nemocnici Na Homolce dlouhodobě úspěšnost až 95 procent a lze předpokládat, že zavedením robotické techniky se ještě zvýší. Léčbě vždy předchází detailní vyšetření a teprve na jeho základě se volí nejvhodnější řešení pro každého konkrétního pacienta

Srdce se na Homolce operuje roboticky více než deset let

Nemocnice Na Homolce patří k nejrychleji se rozvíjejícím robotickým kardiochirurgickým centrům v Evropě. „Program robotické kardiochirurgie začal na Homolce již v roce 2007 na starším robotickém systému a mezi roky 2007–2012 jsme provedli téměř 50 robotických zákroků. Od roku 2016 pracujeme na nejnovějším typu robotického systému a za uplynulé dva roky jsme provedli více než 100 těchto výkonů. V posledním roce jsme se zaměřili právě na záchovné operace chlopní, ale provádíme i bypassové operace, uzávěry defektů mezisíňové přepážky a odstraňování nitrosrdečních nádorů. Díky těmto zkušenostem jsme získali také status školicího evropského centra pro robotickou kardiochirurgii a v uplynulých měsících jsme zde vyškolili již tři týmy z dalších evropských center,“ říká primář kardiochirurgie a přednosta zdejšího kardiocentra Ivo Skalský.

Homolka je vůbec nejstarším centrem robotické chirurgie u nás. V roce 2005 získala jako první nemocnice v republice operačního robota Da Vinci, na kterém lékaři z různých oborů provedli téměř jeden a půl tisíce operací. Byly mezi nimi i světově unikátní výkony. V roce 2016 nemocnice pořídila robota druhé generace – Da Vinci Xi. Zařízení se stalo součástí nově vybudovaného multioborového pracoviště se dvěma operačními sály pro hybridní a robotické výkony. Robotické zařízení je na Homolce využíváno chirurgy z několika oddělení – urologie, cévní chirurgie, kardiochirurgie, všeobecné chirurgie a gynekologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…