Nemocnice Náchod je podle pacientů nejlepší v kraji, zlepšuje se i ekonomicky

04.12.2018 14:41

Oblastní nemocnice v Náchodě se umístila na 1. místě v jedné z kategorií v anketě Nemocnice ČR 2018. Svým hlasováním ji hospitalizovaní pacienti umístili nejen jako nejlepší v Královéhradeckém kraji, ale celorepublikově se pak umístila na 1. místě v oblasti komunikace s pacienty.

Nemocnice Náchod je podle pacientů nejlepší v kraji, zlepšuje se i ekonomicky
Foto: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a. s.
Popisek: Oblastní nemocnice Náchod

Tamní lékaři a zdravotnický personál totiž svědomitě dle názoru pacientů ověřují jejich totožnost před podáním léku či před zákrokem. Pro nemocnici hlasovala více jak tisícovka pacientů. Daří se ale také jejímu hospodaření.

Cílem hodnocení, které provádí organizace HealthCare Institute, o.p.s., je sestavit žebříček nemocnic, a to dle spokojenosti ambulantních a hospitalizovaných pacientů s poskytovanou péčí, spokojenosti zaměstnanců a pořadí nemocnic dle jejich finanční kondice a míry bezpečnosti. Letos hlasovalo celkem přes 60 tisíc hospitalizovaných a 41 tisíc ambulantních pacientů a hodnoceno bylo 155 nemocnic.

V Královéhradeckém kraji se letos na 1. místě v hodnocení hospitalizovaných pacientů umístila Oblastní nemocnice Náchod a. s. Hodnotilo ji 1070 pacientů, kteří odpovídali na dotazy, jako např. zda jim byl srozumitelně vysvětlen navržený postup léčby, zda byli seznámeni s možnými riziky, zda s nimi personál jednal s úctou a respektem, zda se cítili bezpečně z hlediska možných krádeží na oddělení, či hodnotili kvalitu stravy a prostředí. „Jsem velice potěšena, že jsou pacienti s úrovní péče a jednáním personálu naší nemocnice spokojeni. Dokonce jsme se celorepublikově umístili na prvním místě ve spokojenosti s ověřováním totožnosti pacienta před podáváním léků nebo zákrokem. To svědčí o velké profesionalitě našich zdravotníků a lékařů, pro které je při tom všem pracovním shonu a stresu, kdy na oddělení mnohdy chybí personál, pacient vždy na prvním místě,“ říká k hodnocení předsedkyně představenstva ON Náchod a. s. Ing. Ivana Urešová MBA. V rámci celé ČR ji pak hospitalizovaní pacienti svým hlasováním poslali na 6. místo.

Zlepšení průběžných ekonomických výsledků

Nemocnice se letos zlepšila ale i v ekonomické oblasti. Po sérii opatření, která byla koncem minulého a začátkem letošního roku přijata, se postupně nemocnice stabilizuje. „Ve srovnání s minulým rokem, kdy nemocnice za období leden až říjen hospodařila s průběžným výsledkem -83,2 mil. Kč, se letos podařilo zlepšit hospodářský výsledek celé akciové společnosti na -44,8 mil. Kč. Považujeme to za výrazný posun. Pozitivní trend v hospodaření nemocnice uznala také Dozorčí rada Zdravotnického holdingu a Zdravotní výbor kraje,“ uvedl k ekonomice ON Náchod a. s. Ing. Aleš Cabicar.

Nemocnice očekává do konce roku v rámci obratu ve výši 1,3 miliardy korun ztrátu ve výši cca 35 mil. Kč, což je snížení oproti loňsku o cca 23 mil. Kč. „Držíme se finančního plánu pro letošní rok a všechny naše nemocnice se snažíme postupně oddlužit. Bohužel v systému současného financování to je běh na dlouhou trať, ale věřím, že v horizontu následujících let bude celá akciová společnost ekonomicky stabilizovaná. Ostatně to se již daří v nemocnici v Náchodě, u které předpokládáme, že v letošním roce skončí v kladných číslech. Doufám, že se stejně podaří zlepšit výsledky i v dalších našich přidružených nemocnicích, tedy v Broumově a v Rychnově nad Kněžnou. Výsledky výrazně ovlivňuje totiž také přístup všech našich zaměstnanců, především primářů, jako manažerů oddělení. Jsem ráda, že většina z nich již svou nezastupitelnou úlohu v celém systému pochopila a na výsledcích spolupracuje, za což jim patří velký dík,“ doplňuje Ing. Ivana Urešová MBA.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…