Nemocnice Pardubického kraje může získat půl miliardy na návaznou péči

24.03.2019 9:36

Ministerstvo pro místní rozvoj minulý týden avizovalo, že Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje, získal dalších 5,2 miliardy korun. Z této částky by mělo 1,9 miliardy připadnout výzvě č. 31 – Zvýšení kvality návazné péče. Nemocnice Pardubického kraje (NPK) by tak mohla od ministerstva získat dotaci téměř půl miliardy korun, protože všechny její projekty přihlášené k této výzvě dostaly zelenou.

Nemocnice Pardubického kraje může získat půl miliardy na návaznou péči
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V souladu s Koncepcí návazné péče MZČR jsme v roce 2016 přihlásili celkem jedenáct projektů, všechny byly řádně zaregistrovány a schváleny. V první vlně se však nevešly mezi ty, kterým byla dotace přiznána. S navýšením finančních prostředků o téměř dvě miliardy se situace změnila, a Nemocnice Pardubického kraje může čerpat finanční zdroje na všechny přihlášené žádosti,“ vysvětlil Tomáš Gottvald, generální ředitel a předseda představenstva společnosti, s tím, že nyní nastává období, kdy se musí tři roky staré žádosti aktualizovat a znovu poslat na ministerstvo. „Některé přístroje zařazené do výzvy č. 31 jsme nakonec museli pořídit z vlastních zdrojů, a tak teď zjišťujeme, zda bychom nemohli zpětně žádat o jejich proplacení. U jiných se změnily podmínky. Na aktualizaci projektových žádostí máme třicet pracovních dní od doručení vyrozumění. Půjde-li vše bez komplikací, mohli bychom čekat první vybavení pořízené z této výzvy již koncem letošního roku,“ dodal Gottvald.

Částka, kterou ministerstvo pro místní rozvoj nabízí k čerpání, je necelých 470 mil. korun s DPH, a už v době zadání projektů se počítalo s 15% spoluúčastí. „Nemocnice teď musí s péčí řádného hospodáře zrevidovat i zdroje, z nichž by mohla čerpat prostředky ke spoluúčasti, respektive připravit je pro rok 2020, kdy by měla být realizována podstatná část investic,“ říká místopředseda představenstva společnosti František Lešundák.

Výzva č. 31 reaguje na Koncepci návazné péče MZČR, její snahou je zlepšení podmínek na pracovištích, která nepatří mezi superspecializovaná centra. V Pardubickém kraji jde převážně o přístrojová vybavení do všech pěti nemocnic. „Nemocnice Pardubického kraje může získat cenné moderní vybavení, které zefektivní spolupráci jednotlivých medicínských oborů a které pacientům nabídne špičkovou základní péči i v menších zdravotnických zařízeních regionu. Poskytovaná zdravotní péče tak nebude omezená jen na jednu větší regionální nemocnici, ale bude dostupná i na mnohem kratší vzdálenosti. Na seznamu přístrojů k pořízení jsou nové ultrazvuky, rentgenové přístroje, magnetická rezonance, CT, modernizace lůžkového fondu nebo vybavení pro laparoskopii či endoskopii a mnoho dalšího,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Společně s velkými investicemi do centrálního příjmu v Orlickoústecké a Pardubické nemocnici, ale také stavbou nové nemocnice následné péče v Moravské Třebové se jedná o další významné prostředky do našeho krajského zdravotnictví,“ řekl hejtman Netolický.

Podle radního Ladislava Valtra se kraj snaží využít všech možností, jak zlepšit poskytovanou péči ve svých zařízeních. „Investiční aktivita v našich nemocnicích je největší v historii kraje. Velkou přeměnou prošly všechny areály našich nemocnic, postupně modernizujeme také jednotlivá oddělení a nezapomínáme ani na technické vybavení, a proto jsem rád, že se nám podařilo i díky navýšení alokace výzvy uspět v Integrovaném regionálním operačním programu. Celkově máme v rámci investičního seznamu pro letošní rok uvedeno 27 projektů, z nichž některé již byly zahájeny v loňském roce,“ řekl radní Ladislav Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…