Nemocnice Pelhřimov: Tým domácí paliativní péče pomáhá pacientům v terénu

12.11.2019 18:05

Pacientům na Pelhřimovsku je od letošního března poskytována specializovaná paliativní péče v domácím prostředí. Aktuálně ji pro desítky pacientů zajišťuje tým Nemocnice Pelhřimov, který je pro každého pacienta dostupný 24 hodin denně.

Nemocnice Pelhřimov: Tým domácí paliativní péče pomáhá pacientům v terénu
Foto: ikrajvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Pelhřimov

Multidisciplinární tým složený z lékařů, všeobecných sester, psychologa a zdravotně sociálního pracovníka dochází za pacienty domů a umožňuje ve spolupráci s rodinou, aby nemocný mohl důstojně a bezbolestně strávit poslední dny, týdny a měsíce v prostředí, kde se cítí dobře a bezpečně.

"Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Jejím cílem je komplexní léčba/řešení/tišení bolesti a dalších příznaků nemoci, včetně psychických, sociálních a spirituálních obtíží, které mohou pacienta a jeho blízké trápit," řekla koordinátorka paliativní péče v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Markéta Fuchsová.

Na projekt paliativní péče získala Nemocnice Pelhřimov finanční podporu z Kraje Vysočina, Nadačního fondu AVAST, EU a ze státního rozpočtu MZ ČR. Dotace MZ ČR je součástí projektu "Podpora paliativní péče - zvýšení dostupnosti domácí specializované paliativní péče". Nemocnice zajišťuje nejen paliativní péči v domácím prostředí, ale má k dispozici i konziliární paliativní tým pro pacienty hospitalizované v nemocnici. Jednou týdně je pak otevřena Paliativní ambulance, která se nachází v pavilonu onkologie.

Aktuálně je domácí paliativní péče poskytována dvaceti až dvaceti pěti pacientům. Služba je určena pro pacienty z okresu Pelhřimov. "Podstatou je trvalá dostupnost sestry a lékaře 24 hodin, 7 dní v týdnu, přičemž je vše hrazeno zdravotními pojišťovnami. Pacient ani rodina proto nic nehradí. Součástí služby je i možnost zapůjčení elektrických polohovacích lůžek, přístroje k ulehčení dýchání a jiných kompenzačních pomůcek" doplnila Markéta Fuchsová.

Více informací také na našich webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…