Nemocnice Písek: Letní praxi absolvují v Písku desítky mediků

24.06.2021 17:05

Několik desítek studentů medicíny absolvuje během letních měsíců praktickou stáž v Nemocnici Písek. Už nyní je v krajském zdravotnickém zařízení na praxi deset mediků a během letních prázdnin se jich tam vystřídá dalších dvacet. Nemocnice je studentům z celé republiky otevřena dlouhodobě.

Nemocnice Písek: Letní praxi absolvují v Písku desítky mediků
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Až do konce srpna se u nás na praxi postupně vystřídají studenti z Univerzity Karlovy – první, druhé a třetí lékařské fakulty, Lékařské fakulty v Plzni a Farmaceutické fakulty v Hradci Králové, dále z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a ze Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Medici k nám přijedou i ze dvou slovenských vysokých škol. Praktickou výuku absolvují na interním, gynekologicko-porodnickém, ortopedicko-traumatologickém, chirurgickém, dětském a dorostovém, neurologickém a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Dále na patologii a akutní rehabilitaci,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Přestože v minulých letech studenti medicíny vyhledávali stáže zejména ve velkých fakultních nemocnicích, dnes jsou vděčni za zařízení okresního typu. Často se totiž pouze v nich dostanou k výkonům a zákrokům, které jinde kvůli přeplněnosti pacienty a nedostatku času sloužících lékařů nemají šanci vidět. „V tomto směru jsou v Písku doslova nadšení – máme několik akreditovaných center, moderní přístroje... Medikům se navíc naši lékaři hodně věnují,“ řekl Jiří Holan.

Spolupráce je prospěšná oboustranně. „Dobré zkušenosti z praxe odbourávají předsudky budoucích lékařů k práci v menších nemocnicích. Studenti vidí, že se vybavením i kvalitou péče vyrovnáme velkým zařízením. Navíc jim nabízíme odborný profesní růst. Proto tu řada z nich po absolvování studia nastoupí do práce, což je případ i našeho oddělení,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Michal Turek.

V rámci odborné přípravy se medici mohou zúčastnit například Kurzu operačních technik, který začalo letos pořádat oddělení chirurgie. Kurz se zaměřuje na praktický nácvik chirurgických metod, jejichž základům se budoucí lékaři učí otevřeně i laparoskopicky. Primářka Oddělení chirurgie Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Marta Horáková jej chce v budoucnu nabídnout také začínajícím lékařům. „Účastníci kurzu si osvojí názvosloví chirurgických nástrojů i jejich držení, učí se základním rozdílům ve využití šicích materiálů. Na prasečích nohách nacvičují šití kůže, na prasečích vnitřnostech zase oddělování tkání, steh na střevo,“ řekla.

Vedle mediků je písecká nemocnice otevřena také studentům středních a žákům základních škol. Pravidelně s nimi spolupracuje v rámci zdravovědy a výchově ke zdraví. Intenzívní spolupráce probíhá se Střední zdravotnickou školou Písek na praktické výuce studentů, kteří v jejích prostorách každoročně v květnu skládají také praktickou část maturitní zkoušky. Písecká Střední zdravotnická škola s nemocnicí realizuje také projekt „Upíři ve škole“, jehož cílem je hledání nových dárců krve mezi studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…