Nemocnice Písek: Zdokonalujeme operaci štítné žlázy

26.08.2021 13:59

Po nuceném omezení operací štítné žlázy kvůli pandemii Covid-19 s těmito zákroky v písecké nemocnici opět začínají. A rovnou moderněji! S novým diagnostickým přístrojem a v rekonstruovaných prostorách.

Nemocnice Písek: Zdokonalujeme operaci štítné žlázy
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Onemocnění štítné žlázy postihuje pět procent české populace, u žen středního a vyššího věku až patnáct procent. Většinou se jedná zhoubné i nezhoubné nádory nebo záněty. Při operaci je nejčastěji odstraněn jeden nebo oba laloky. Mezi nejzávažnější komplikace této nemoci patří poranění zvratného nervu způsobující poranění hlasivek a změnu hlasu, k němuž dochází až u tří procent všech pacientů.

„Od září bude automatickou součástí operace v naší nemocnici monitorování nervu. Díky němu budeme mít větší jistotou o poloze zvratného nervu,“ uvedla primářka Chirurgického oddělení Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Marta Horáková.

O monitorování se postará přistroj v hodnotě půl milionu korun, který bude písecké nemocnici dlouhodobě zapůjčen. A nepůjde o jediné zlepšení péče o pacienty. Ti budou od září ve zrekonstruovaných prostorách chirurgického oddělení v pavilonu CHI. Hospitalizace tak bude komfortnější. „Budou mít k dispozici dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zázemím i nadstandardní pokoje,“ řekla Marta Horáková.

Právě ona se v písecké nemocnici osobně věnuje operacím štítné žlázy. Své vzdělání a erudici v tomto oboru získala ve Fakultní nemocnici Motol, kde mnoho let působil profesor Josef Dvořák – zakladatel přední české školy chirurgie štítné žlázy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…