Nemocnice Znojmo: Nový mobilní ultrazvuk ulehčí práci lékařům a zajistí rychlou diagnostiku pacientů

18.02.2021 18:47

Znojemská nemocnice zakoupila nový mobilní ultrazvuk. Ten tvoří sonda, která je připojena k tabletu, čímž je ultrazvuk lehce přenositelný. Díky tomu mohou lékaři rychle diagnostikovat a sledovat stav u mnoha pacientů přímo na lůžku bez jejich transportu na jiná odborná pracoviště jako např. RTG či CT.

Nemocnice Znojmo: Nový mobilní ultrazvuk ulehčí práci lékařům a zajistí rychlou diagnostiku pacientů
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Rychlá ultrazvuková diagnostika prováděná přímo u lůžka pacienta zaznamenala v posledních letech velký rozvoj.  Point of care ultrasound je vhodným nástrojem pro rychlou diagnostiku a sledování stavu u mnoha pacientů na interních příjmech a lůžkových odděleních, a v řadě především akutních situací zpřesňuje a zrychluje diagnostiku.

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Interní oddělení Nemocnice Znojmo patří mezi pracoviště, které se této rychlé ultrazvukové diagnostice dlouhodobě věnuje, a již řadu let vzdělávají své mladé lékaře v této metodě.  Naše pracoviště má tedy přehled o aktuálních trendech v ultrazvukové diagnostice. Součástí vyšetřovacích protokolů je i ultrazvukové vyšetření plic. „Tak jako všechny nemocnice i my se nyní potýkáme s dopadem pandemie COVID-19, diagnostikujeme a léčíme mnoho pacientů se zápalem plic způsobeným virem SARS-CoV-2. Běžný rentgenový snímek plic nemusí být pro tuto diagnózu vždy výtěžný. Za zlatý standard diagnostiky covidového zápalu plic je považováno CT s vysokým rozlišením – a jak se ukázalo, ultrazvuk plic má pro tuto diagnózu stejnou citlivost. Navíc ve srovnání s RTG nebo CT pacienta nezatěžuje ionizujícím zářením, vyšetření lze provést hned na příjmové ambulanci nebo u lůžka pacienta, a především se dá opakovat a takto sledovat vývoj plicního nálezu,“ přiblížil využití nového přístroje primář Interní oddělení Zdeněk Monhart, který mj. zastupuje Českou internistickou společnost v Evropské pracovní skupině pro ultrazvuk v interní medicíně.

Zjednodušeně lze říci, že toto vyšetření chodí „za pacientem“ na rozdíl od rentgenových vyšetření, na které se pacient musí převážet do jiné části nemocnice, kde přichází do styku s ostatním pacienty, zaměstnanci či návštěvníky nemocnice. Proto je mobilní přístroj takzvaně „do kapsy“ výhodou nejen v běžném provozu, ale nyní také zlepšuje izolaci pacientů na infekčním oddělení. Využité přenosného ultrazvuku se ale neomezuje jen na vyšetření pacientů s covidovým zápalem plic, ale je daleko širší. „Možnost vyšetření srdce u pacientů s bolestí na hrudi na Centrálním příjmu, rychlá diagnostika poruch srdeční funkce u lůžka pacienta na vizitě, bezpečné provádění punkcí hrudníku a břicha pod ultrazvukovou kontrolou – toto jsou jen příklady vyšetření, ke kterým je v Nemocnici Znojmo přenosný ultrazvukový přístroj nově používán,“ doplnil primář Monhart.

Na zakoupení přístroje v hodnotě 229 900 Kč využila nemocnice poskytnuté dary na boj s COVID-19 od: Vodárenská akciová společnost, divize Znojmo – 100.000 Kč, Nadační fond Pomáháme Znojemsku – 70.000 Kč, Obec Kuchařovice 45.803 Kč a Spolek vietnamských žen 15.000 Kč. „Velké poděkování patří dárcům, kteří nemocnici podpořili a podporují. Nový přístroj rozšíří diagnostické možnosti našim lékařům a navíc bude ku prospěchu pacientům při rychlém započetí léčby. Velmi si cením snahy kolegů poskytovat ve znojemské nemocnici moderní způsoby diagnostiky,“ informoval Martin Pavlík, ředitel Nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…